Unikátní vozy pro Salcburg Inekon dodal už tři. Projekt za 200 milionů nyní zrychlí

Inecon vyrábí unikátních devět souprav pro salzburg

Inecon vyrábí unikátních devět souprav pro salzburg Zdroj: Inecon

Konsorcium firem Inekon Group a Cegelec zahájilo sériovou modernizaci příměstských vlakových jednotek pro rakouský Salcburk. Zrychlí tím dokončení celé zakázky. „Vytvořili jsme vůz, který nejezdí nikde na světě. Vyrobíme ho devět kusů, což je v době velkosériové výroby unikátní projekt,“ uvedl předseda představenstva a generální ředitel společnosti Inekon Group.

Po ověření správnosti výrobní dokumentace a zavedených postupů dojde nyní ke zrychlení prací na dokončení celé zakázky. Její hodnota je 200 milionů korun, za které bude modernizováno uvedených devět souprav. Veškeré montážní práce zajišťuje ostravská společnost Ekova Electric.

„Třetí souprava prochází nyní zkušebním provozem přímo v Salcburku. Konečná přejímka spolu se zařazením do běžného provozu bude koncem ledna,“ sdělil E15.cz Hušek. Celá zakázka by měla být hotova do konce roku 2013.

Náskok před konkurencí

„Při práci na prvních dvou soupravách jsme si s rakouskou stranou ujasnili veškeré detaily výroby a nyní jsme tak již mohli zahájit sériovou modernizaci zbylých vlakových jednotek. Získali jsme díky tomu další náskok před konkurencí, která stejně jako my usiluje o podobné zakázky z Rakouska,“ dodal generální ředitel.

Součástí modernizace celkem devíti vlakových jednotek bylo vyprojektování zcela nového nízkopodlažního článku, který je umístěn do středu soupravy mezi dva původní krajní články.

Jeho konstrukce je navržena na míru přesně podle konkrétních požadavků rakouského zákazníka Salzburger Lokalbahnen a umožní pohodlnou přepravu nejen tělesně, ale i zrakově postiženým cestujícím. Přepravní kapacita se zvýší ze 182 na 262 cestujících, plus dva vozíčkáře.

Ve výběrovém řízení původně uspěla společnost Cegelec, ale vzhledem k partnerským vztahům a profesionálnímu know-how společnost Inekon na realizaci této zakázky spolupracuje.

„Vzhledem k unikátnosti dodávaných souprav není prozatím připravován žádný jiný podobný kontrakt. Jde však o úspěšně realizovaný obchod v regionu západní Evropy, který je do budoucna pro nás cennou referencí,“ dodal na závěr šéf Ineconu.