ÚOHS: Kraj postupoval správně při výběru dopravce pro šumavské lokálky

vlak společnosti GW Train Regio

vlak společnosti GW Train Regio Zdroj: GW Train Regio

Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS) rozhodl, že Jihočeský kraj postupoval správně při výběru dopravce pro takzvané šumavské lokálky. Zamítl tak návrh Českých drah, které výsledek tendru napadly. Ve výběrovém řízení na zakázku za více než dvě miliardy korun uspěl loni na jaře dopravce GW Train Regio. Ten by měl zajistit obslužnost železničních tratích České Budějovice - Černý Kříž, Číčenice - Nové Údolí a Strakonice - Volary.

O rozhodnutí ÚOHS informoval Jakub Straka z kanceláře jihočeského hejtmana. Uvedl, že České dráhy mohou i nyní ve lhůtě 15 dnů od doručení uvedených rozhodnutí opět podat rozklad k předsedovi antimonopolního úřadu. „Hejtman Jihočeského kraje Jiří Zimola je však přesvědčen, že jak jednotlivé úkony zadavatele, tak i rozhodnutí ÚOHS mají dostatečnou oporu v zákonech a konečně bude možné uzavřít smlouvu o zajištění železniční dopravy v rámci závazku veřejné služby na uvedených tratích,“ uvedl Straka.

České dráhy skončily v tendru třetí, za vítězným návrhem GW Train Regio byla podle hejtmana vyhodnocena jako druhá nabídka společnosti ARRIVA MORAVA. Předmětem hodnocení byla ekonomická výhodnost nabídek, vedle ceny byla posuzována i kvalita nabízených služeb vyjádřená zejména nadstandardním vybavením vozidel.