V Air France skončí 1400 pracovníků. Hlavně z pozemního personálu

Boeing 777 Air France

Boeing 777 Air France Zdroj: Air France

Francouzská letecká společnost Air France plánuje zrušit 1400 pracovních míst prostřednictvím nabídky dobrovolného odchodu. Plán se chystá firma představit příští týden. Uvedla to agentura Reuters s odvoláním na zdroje z odborů.

Škrty se mají dotknout hlavně zaměstnanců pozemního personálu aerolinek. Podle svých internetových stránek měla Air France na konci roku 2014 téměř 64 tisíc zaměstnanců, z toho více než 45 500 bylo zaměstnanců pozemního personálu.

Firma koncem loňského roku oznámila, že v příštích dvou letech plánuje propustit asi 2900 zaměstnanců. Tento plán však vyvolal ostré protesty zaměstnanců, které vyvrcholily fyzickým útokem na členy vedení.

Air France je stejně jako ostatní tradiční letečtí přepravci na krátkých linkách pod silným tlakem konkurence nízkonákladových rivalů

Aerolinky, které jsou francouzskou divizí skupiny Air France-KLM, pak na počátku letošního roku oznámily, že opouštějí svůj restrukturalizační plán, který zahrnoval propouštění, a představily novou strategii, která je má vrátit k růstu v příštím roce.

Ta zahrnuje expanzi dálkových letů a pokračování růstu nízkonákladové divize Transavia. Firma současně uvedla, že uzavřela dohodu se zaměstnanci pozemního personálu, díky které bude možné zachovat současný počet pracovních míst mezi zaměstnanci pozemního personálu do června 2018.

Air France je stejně jako ostatní tradiční letečtí přepravci na krátkých linkách pod silným tlakem konkurence nízkonákladových rivalů. Na dlouhé vzdálenosti jí odebírají zákazníky expandující přepravci z Blízkého východu.