V Lufthanse to opět vře: piloti hrozí novými stávkami

Lufthansa,

Lufthansa, Zdroj: CTK

U největšího německého leteckého dopravce Lufthansa hrozí další stávky pilotů. Odborový svaz Vereinigung Cockpit (VC) ohlásil krach rozhovorů s vedením aerolinek o nové kolektivní smlouvě. Spor mezi piloty a vedením dopravce trvá už více než rok, dosavadních 12 stávek způsobilo Lufthanse škody za zhruba 300 milionů eur (8,1 miliardy korun).

Odbory se přou s Lufthansou především o zachování možnosti předčasného odchodu pilotů do penze v 55 letech, kdy jim zaměstnavatel do dovršení zákonného důchodového věku 65 let vyplácí část mzdy. Nesouhlasí ani se záměrem vytvořit nové nízkonákladové aerolinky Eurolines, na jejichž piloty by se nevztahovala současná kolektivní smlouva v Lufthanse a kteří by měli nižší platy. Aerolinky obě tato opatření obhajují tím, že čelí na mezinárodním trhu silné konkurenci, která je nutí snižovat náklady.

Svaz VC v červenci předložil vedení Lufthansy vlastní návrh úspor, jeho podrobnosti žádná ze stran nezveřejnila. Odbory uvedly, že vedení aerolinek návrh odmítlo. „Je tedy zřejmé, že předsednictvo společnosti nestojí o žádné společné řešení. Když odmítnou úsporný balíček v objemu půl miliardy eur (13,5 miliardy korun), ukazují tím, že Lufthanse nejde o spravedlivé řešení, ale že se snaží obejít kolektivní smlouvy a vyvést pracovní místa mimo společnost,“ uvedl mluvčí svazu VC Markus Wahl.

Podle Wahla jsou piloti připraveni „v jakémkoli okamžiku“ vstoupit do stávky. Ta by podle něj mohla postihnout nízkonákladového dopravce Germanwings, lety Lufthansy na krátkou, střední i dlouhou vzdálenost i nákladního dopravce Lufthansa Cargo. Lufthansa se potýká se stávkami pilotů od loňského dubna. Svaz VC uspořádal celkem 12 protestních akcí a ty, které se týkaly letů na krátkou vzdálenost, ovlivnily i letecké spojení mezi Německem s Českou republikou.