Veolia chce prodat dopravní byznys

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: veolia-transport.cz

Nadnárodní konglomerát Veolia Environnement, s jehož akciemi se obchoduje v New Yorku a Paříži, se chce zbavit svého dopravního byznysu. Odchod ze světové dopravní scény je součástí širšího plánu, podle kterého se skupina v příštích dvou letech zbaví majetku za pět miliard eur. Firma to investorům sdělila už v prosinci, vyplývá z oznámení na jejích stránkách.

Transakce má pomoci vyřešit dluhy, které ke konci loňského září činily 15 miliard eur. Cena akcií Veolia Environnement klesla na pařížské burze za posledních 12 měsíců z 23 na dnešních zhruba osm eur.

Případný prodej dopravní divize se může dotknout i Česka, kde společnost Veolia Transport Česká republika ovládá čtyři firmy a na trhu pravidelné autobusové dopravy drží více než pětinový podíl. Podle marketingového a personálního ředitele firmy Iva Novotného je těžké předvídat vliv transakce na působení v tuzemsku. „Záleží na tom, kdo bude kupcem. Ty aktivity jsou ale natolik lokální, že žádné zásadní ovlivnění zřejmě nebude,“ uvedl.

Oznámení o odchodu z dopravy přišlo jen několik měsíců poté, co s velkou slávou vznikla společnost Veolia Transdev. Ta je výsledkem fúze firem Veolia Transport a Transdev; polovinu v ní vlastní Veolia Environnement a druhou polovinu státní banka Caisse des Dépôts. Právě své poloviny ve Veolia Transdev se nyní chce Veolia zbavit. Sešlo tak i z loňských plánů na IPO Veolia Transdev. Banka naopak hodlá svůj podíl držet.

Veolia Transdev je přední světový provozovatel osobní hromadné dopravy. Ve 28 zemích zaměstnává 120 tisíc lidí. Jeho 60 tisíc vozidel přepraví ročně přes tři miliardy cestujících. Do skupiny patří skrze německou Veolia Transport Central Europe i tuzemská Veolia Transport Česká republika. Pod ni spadá pět firem: Veolia Transport Praha, Veolia Transport Teplice, Veolia Transport Morava, Veolia Transport Východní Čechy a slovenská Veolia Transport Nitra. Veolia Transport přepraví ročně v Česku svými autobusy přes sto milionů lidí. Provozuje také osobní vlaky.