VIDEO: Osobní vlak na vodík není vzdálená budoucnost, v Česku už jeden jezdí

Vlak na vodíkový pohon

Vlak na vodíkový pohon Zdroj: Alstom

Ilustrační foto železnice
ilustrační foto
Pantograf řady 451
4
Fotogalerie

Po českých kolejích jezdí vlak budoucnosti – Coradia iLint. Jedná se o příměstskou soupravu s vodíkovým pohonem. Je poháněna tichými elektromotory, tankuje se do ní vodík a vedlejším odpadním produktem pohonu je jen čistá voda.

Prozatím se nejedná o ostrý provoz, ale o testování na zkušební trati u českého Kolína. Vlak vyrábí nadnárodní energetický koncern Alstom se sídlem ve Francii. Vývoj vodíkového vlaku však probíhal v Německu, kde také v březnu proběhly první testy na trati. Jak nyní upozornil web Elektrika.cz, zkoušky se nyní přesunuly i na uzavřenou zkušební trať v Česku, která umožňuje testování ve vyšších rychlostech.

Vlak by se měl vyznačovat velmi tichou jízdou a zcela ekologickým pohonem. Výrobce předpokládá, že by se vodík získával z chemického průmyslu, kde je odpadem při výrobních procesech. Zároveň lze ale vodík i cíleně vyrábět, byť pak už vznikne nějaká ekologická zátěž navíc.

Video: Podívejte se na vodíkový vlak Alstom Coradia iLint

Video placeholde
Vodíkový vlak Alstom Coradia iLint • Živě.cz

Vodík má vlaková souprava uchovaný v nádržích umístěných ve střeše. Prostřednictvím palivových článků se průběžně mění na elektřinu. Tu ihned spotřebují elektromotory, ale přebytky se ukládají do akumulátorů na pozdější využití. Na jedno natankování je tak vlak schopen ujet až 800 kilometrů.

Alstom Coradia iLint je soupravou určenou pro regionální nasazení či příměstskou vlakovou dopravu. Samotný vlak prochází finálním testováním a v sousedním Německu ho chtějí už v příštím roce nasadit do ostrého provozu. Pro optimální využití a větší rozšíření však bude potřeba dobudovat vodíkovou infrastrukturu. Pak už ale budou moci po kolejích jezdit ekologické elektrické vlaky i na tratích bez elektrifikace.

Autorem článku je portál VTM.cz.

Video: Vlakem z Nové Vsi pod Pleší do pražského Braníka ve 100 vteřinách

Video placeholde
Vlakem z Nové Vsi pod Pleší do pražského Braníka ve sta vteřinách. • lie