Vláda dopravě přidala, ale nepomohla

Peníze pro fond dopravy z národních zdrojů

Peníze pro fond dopravy z národních zdrojů Zdroj: SFDI

Česká dopravní infrastruktura s největší pravděpodobností přijde až o desítky miliard z evropských fondů. Stát totiž nemá peníze na spolufinancování unijních peněz, část z nich možná bude muset navíc vracet. Nepomohla ani vláda, která po dlouhých týdnech koaličních tahanic ve středu přidala Státnímu fondu dopravní infrastruktury (SFDI) čtyři miliardy.

Ministr dopravy Pavel Dobeš žádal miliard devět, přesto rozpočet nakonec podpořil. „Bylo to maximum toho, co bylo možné vyjednat. SFDI nicméně i nadále potřebuje 8,8 miliardy korun, aby nebyly vraceny finanční prostředky EU,“ uvedl Dobeš.

Fond, jehož příjmy byly jedním z nejspornějších bodů státního rozpočtu, se bude muset spokojit pouze s 41 miliardami od státu. „Problém je, že ve střednědobém výhledu na léta 2013 a 2014 zůstalo 37 miliard korun. To zásadně ohrožuje náhradní projekty, dlouhodobý problém zůstal nevyřešen,“ řekl deníku E15 zastupující šéf fondu dopravy Tomáš Čoček.

Peníze pro fond dopravy z národních zdrojůPeníze pro fond dopravy z národních zdrojů|SFDI

Náhradní projekty ministerstvo narychlo připravuje za ty, které kvůli chybám na české straně unie zřejmě neproplatí. Například ze zpožděné stavby dálnice D8 by se tak mohlo přesunout více než osm miliard na rekonstrukci a dostavbu dálnice D1.

Před čtyřmiliardovým navýšením rozpočtu se mluvilo o možné ztrátě unijních peněz až ve výši 36 miliard. Podle Dobeše by je ministerstvo zachránilo pouze v případě, že by fond dostal následující tři roky po devíti miliardách navíc, čtvrtý rok by stačilo pětimiliardové navýšení. Vláda navíc fondu neschválila na příští rok půjčku od Evropské investiční banky ve výši požadovaných sedmi miliard, nýbrž pouze ve výši 3,7 miliardy.

„Navýšení rozpočtu pro rezort, i když není dostatečné, je krok správným směrem, který podpoří naši ekonomiku,“ uvedl stínový ministr dopravy za ČSSD Milan Chovanec.

Čtete rádi E15.cz? Dejte nám hlas ve finále ankety českého internetu v kategorii zpravodajství.