Vlaky Leo Expressu bude řídit první strojvůdkyně, 25letá bývalá stevardka

Strojvůdkyně Leo Expressu Helena Záleská

Strojvůdkyně Leo Expressu Helena Záleská Zdroj: Leo Express

Soukromý železniční dopravce Leo Express přivítal do řad svých strojvůdců historicky první ženu. Pětadvacetiletá Helena Záleská nedávno složila zkoušky a zařadila se tak mezi hrstku žen, které řídí vlaky na českých kolejích. Po zácviku začne na spojích Leo Expresu jezdit od 27. července.

Helena Záleská dostala příležitost realizovat svůj sen díky speciálnímu programu Leo Expressu, jehož cílem je výcvik nových strojvedoucích. „Na železnici se obecně potýkáme s nedostatkem strojvedoucích, proto jsme před dvěma lety zahájili náborovou kampaň. Do ní se přihlásila i naše tehdejší stevardka Helena,“ vysvětlil šéf provozu dopravce Václav Henzl.

Po dvou letech výcviku Záleská složila zkoušky, které ji otevřely cestu k řízení vlaků. „Jsem ráda, že svoji kariéru na kolejích mohu zahájit právě s jednotkou Flirt. Jsem s ní spokojená, protože je pružná a dobře se ovládá,“ říká nová strojvedoucí.

Václav Henzl doplňuje „Dát příležitost ženě se nám zamlouvalo a ukazuje se, že se to osvědčilo. Helena je velice rozvážná a zodpovědná, což je pro práci strojvedoucí důležitý předpoklad.“

Fascinace vláčky

Poměrně netradiční je i cesta, jakou se Helena Záleská k řízení vlaků dostala: „Od malička jsem byla vláčky fascinovaná. Rodiče mě v tom ale nikterak nepodporovali, i proto jsem na střední a následně vysoké škole studovala ekonomii. Během té doby jsem se k vlakům dostala alespoň jako stevardka a dále svůj zájem a znalosti o vlacích prohlubovala. Jakmile se pak otevřela možnost zapojit se do výcvikového programu a stát se strojvedoucí, neváhala jsem ani minutu.“

Záleská je třetí ženou, která na tuzemských kolejích v současnosti řídí vlaky. Pro České dráhy začala po dlouhých letech jezdit žena na jaře 2010 a nákladní dopravce ČD Cargo zaměstnal tehdy třiadvacetiletou strojvedoucí Andreu Matějíčkovou před dvěma lety.

Helena ZáleskáHelena Záleská | Leo Express