Výstavba části dálnice na Polsko získala posudek EIA

ilustrační

ilustrační Zdroj: Profimedia

Rekonstrukce jedné z páteřních silnic Moravskoslezského kraje se přiblížila realizaci. Přeměna téměř osmnáctikilometrového úseku mezi Bělotínem a obcí Rybí v okrese Nový Jičín na dálnici získala kladný posudek o vlivu na životní prostředí EIA od ministerstva životního prostředí. Budoucí modernizovaný úsek tak bude spoluvytvářet dálnici D48 vedoucí až na hranici s Polskem.

Součástí rekonstrukce stávající čtyřpruhové silnice první třídy I48 bude také výstavba protihlukových stěn a patnácti mostů, z nichž jeden povede přes železniční trať.

Z plánované délky dálnice sedmdesát kilometrů je již třicet dva v provozu, dvanáct kilometrů je ve výstavbě a třicet v přípravě. Předpokládané zahájení výstavby je v polovině letošního roku, předpokládané zprovoznění komunikace pak v polovině roku 2022, uvádí web českédálnice.cz.

Dálnice D48 po svém dokončení povede od dálnice D1 v Bělotíně kolem Nového Jičína nebo Frýdku-Místku až po dálniční přechod do Polska v Chotěbuzi na Karvinsku, kde naváže na polskou silnici do Krakova.

V současné době se už přestavuje úsek mezi obcemi Rybí a Rychaltice na Frýdecko-Místecku, který má být dokončen v roce 2020. Součástí D48 má být i obchvat Frýdku-Místku, jehož stavba se připravuje už zhruba 20 let, stále se ale zdržuje.