Z dotací na elektromobily letos zřejmě sejde. Přepracujte záměr, zavelela Evropská komise

Nabíjení elektromobilu v Norsku

Nabíjení elektromobilu v Norsku Zdroj: E15 Michaela Szkanderová

Nabíjení elektromobilu v Norsku
Nabíjení elektromobilu v Norsku
Největší parkovací dům v Norsku, kam si lidé jezdí nabít elektromobil.
Největší parkovací dům v Norsku, kam si lidé jezdí nabít elektromobil.
5
Fotogalerie

Už letos na jaře měli mít podnikatelé a firmy možnost žádat o dotace na nákup elektromobilů, jak loni na podzim slíbil exministr průmyslu Karel Havlíček (ANO). Ušetřit měli až několik set tisíc korun na auto a celkově se měla rozdělit rekordní miliarda korun. 

Dotační výzva se však nezamlouvá Evropské komisi, která ministerstvu průmyslu a obchodu zaslala natolik zásadní výhrady, že rezort bude muset dotační výzvu a tím i celý související operační program přepracovat. Předělat se tak bude muset i Národní plán obnovy, který počítá s podporou nízkoemisních služebních vozů.

„Situace podpory elektromobility v České republice se změnila,“ sdělil Marek Vošahlík z tiskového oddělení ministerstva průmyslu a obchodu. Evropská komise zaslala v minulých týdnech neoficiální verzi připomínek k chystanému Operačnímu programu Technologie a aplikace pro konkurenceschopnost, který má v operačním období 2021 až 2027 rozdělit mezi firmy zhruba 80 miliard korun.

Dotace mají zamířit do inovativní, udržitelné a zelené ekonomiky. Připomínky obsahují zásadní výhrady, které ministerské úředníky překvapily. Jedna z nejzásadnějších se týká právě podpory nákupu elektromobilů.

„Evropská komise má k podpoře elektromobility v operačním programu výhrady a požaduje širší zasazení do městské mobility,“ uvedl Vošahlík. „Komise klade důraz na městskou dopravu a podpora služebních elektromobilů pro manažery a firmy nespadá do jejích představ,“ vysvětlil. Jelikož s podporou nákupu elektromobilů pro podnikatele a firmy počítá Národní plán obnovy, musí se podle ministerstva průmyslu obchodu pod vedením Jozefa Síkely (za STAN) změnit celá koncepce podpory elektromobility v Česku.

Tento článek je součástí balíčku PREMIUM.

Odemkněte si exkluzivní obsah a videa!