Za vlaky pro děti a důchodce zdarma zaplatí Slováci dvakrát

Železnice Slovenskej republiky

Železnice Slovenskej republiky Zdroj: Skoda Vagonka

Zhruba 2,5 milionu důchodců, studentů a dětí školou povinných se bude moci už za pár dní – od 17. listopadu – po Slovensku vozit vlaky zdarma. Vláda za tento rozmar zaplatí drahám zhruba 13 milionů eur ročně. Minimálně stejnou sumu však zaplatí krajské samosprávy, které budou nuceny jako objednavatelé dopravy hradit ztráty z ušlých zisků autobusovým dopravcům.

„Zvýhodnění cen cestovného na železnici může znamenat odliv cestujících autobusům asi o osm procent,“ tvrdí prezident Svazu autobusové dopravy Peter Pobeha a přitom připomíná, že autobusy mají v regionální dopravě rozhodující postavení. Celkem zabezpečují více než 85 procent výkonů, jen v minulém roce přepravily téměř 190 milionů cestujících.

Rezort dopravy si vysoké využívání autobusů uvědomuje, chce však jít ve stopách Evropské unie. Ta se přiklání k ekologičtější a bezpečnější železnici. „Dlouhodobým problémem je sladění železniční a autobusové dopravy,“ vysvětluje mluvčí ministerstva Martin Kóňa. Stále nejsou ojedinělé případy, kdy jedním směrem prakticky ve stejném čase vyráží vlak i autobus. „Navzájem si tak konkurují, přičemž jsou oba tím či oním způsobem dotované z peněženek občanů,“ dodává.

Cestování na náklady státního rozpočtu přitom nebude přehnaně pohodlné. Pasažéři budou moci využívat jen místa v druhé třídě a jen ve vybraných vlacích. Do nejrychlejších IC vlaků se nedostanou vůbec a v rychlících budou mít většinou omezený počet míst, aby nezabírali kapacitu pro platící zákazníky hlavně v nejvytíženějších časech.