Záchrana pro Dobeše? Registr aut funguje

Ministr dopravy Pavel Dobeš

Ministr dopravy Pavel Dobeš Zdroj: ctk- Michal Dolezal

Nový registr vozidel od rána funguje. Některá pracoviště jsou ale zavřená, protože není úřední den. Systém tak není zatížen jako ve středu, kdy na dvě hodiny zkolaboval, uvedli zaměstnanci jednotlivých pracovišť v zemi.

Řidiči, kteří mají neodkladnou cestu na registr vozidel si mohou oddechnout. Nový systém již funguje bez problémů, jedinou komplikací může být, že na některých provozovnách dnes není úřední den. Opravdové možnosti nového systému registu v noci posuzoval tým odborníků. Zátěžové testy podle tajemníka ministerstva dopravy Miroslava Drobného prováděl expertní tým ministerstev dopravy a vnitra a České pošty v noci na dnešek a další testy mají následovat.

Konkrétního viníka předchozích výpadků registru se zatím speciální skupině odhalit nepodařilo. Noční testování systému ale podle Drobného prokázalo, že by měla databáze vydržet větší zátěž. Ministr dopravy Pavel Dobeš, který za funkčnost systému osobně zaručil uvádí, že předchozí výpadky způsobilo policejní prezidium nikoliv resort dopravy. Starý registr do konce června provozovalo právě ministerstvo vnitra.

David Klimeš: Registr vozidel je vizitkou státní správy

Ministerstvo dopravy uvedlo, že za první dvě hodiny dnešního fungování registru se podařilo zaregistrovat 346 nových vozidel, uskutečnit 427 změn provozovatele a 84 výměn technického průkazu. Srovnání s běžnými dny, kdy starý registr fungoval, ale neposkytlo. „Systém zatím funguje, celostátně není tak zatížen, jako v úředních dnech,“ řekla mluvčí brněnského magistrátu Soňa Haluzová.

Registr již funguje. Sídlo odboru dopravy Magistrátu města Ústí nad LabemRegistr již funguje. Sídlo odboru dopravy Magistrátu města Ústí nad Labem | CTK

V Pardubickém i Libereckém kraji registr od rána funguje bez problémů. „Jede na 100 procent,“ uvedl mluvčí magistrátu Jan Král. Také na magistrátu v Kladně, kde se dnes úřaduje, registr funguje, potvrdil mluvčí kladenského magistrátu Vilém Frček.

Systém pro nový registr stál 37 milionů korun a pro ministerstvo dopravy ho vyvíjela jej firma ATS-Telcom Praha. Dalších 32,4 milionu korun má ministerstvo zaplatit za provoz registru, obnos ale může být snížen o sankce za nefunkčnost systému, který provázejí vážné problémy třetí týden od uvedení do provozu.