Žaluda v ČD přežil, je ale pod tlakem a bude mít kontrolora

Petr Žaluda

Petr Žaluda Zdroj: E15

Předseda představenstva a generální ředitel Českých drah Petr Žaluda přežil středeční zasedání dozorčí rady, která měla na programu hlasování o personálních změnách v představenstvu. Za zády mu bude ale nově sedět kontrolor ministra dopravy Pavla Dobeše. Hrozba padáku se navíc nad tím vznáší i nadále, neboť ministr nyní prověřuje možná porušení zákona v souvislosti s jeho manažerskou smlouvou.

„Je v kompetenci dozorčí rady takové rozhodnutí udělat. Já ho respektuji, ale musím se s ním ještě podrobněji seznámit,“ komentoval rozhodnutí Žaluda pro E15.cz.

Média spekulovala o tom, že Žaludu v čele firmy nahradí bývalý šéf Evraz Vítkovice Steel a současný člen představenstva vítkovického hokejového klubu Vladimír Bail. Ten se nakonec skutečně do představenstva železničního dopravce dostal a stal se prvním místopředsedou. Nahradil Milana Matzenauera, který je jako Žaludův náměstek zodpovědný za hospodaření s majetkem drah a jemuž zřejmě přitížily problémy s Masarykovým nádražím.

V představenstvu rovněž skončil náměstek pro osobní dopravu Antonín Blažek, který doplatil na nástup konkurenčního RegioJetu na železnici. Nahradil ho šéf společnosti Královopolská Ria Ctirad Nečas. Serveru E15.cz to potvrdil ministr dopravy Pavel Dobeš.

U Matzenauera mluví o pochybení při správě drážních nemovitostí. „Nejsem rovněž spokojen, jak byly České dráhy připraveny na nástup RegioJetu na koleje,“ řekl ministr. Větší kontrolu nad hospodařením drah si zajistil už dnes dopoledne na řídícím výboru drah, který plní funkci valné hromady. Nově bude muset všechny zakázky nad 50 milionů korun podepisovat vedle šéfa představenstva i jeho místopředseda. Dosud stačil Žaludův podpis. „Znamená to zvýšenou kontrolu a snížení rizika v rozhodovacím procesu, zavádí se princip čtyř očí,“ vysvětlil to ministr.

Dušek: Žaluda klamal vlastníka

Podle něj navíc nemá žádný člen představenstva - tudíž ani Žaluda - v blízké budoucnosti nic jistého. Ministr totiž dnes údajně obdržel „jisté materiály“, které mohou „vést k dalším personálním změnám“. Dokumenty podle informací serveru E15.cz zaslal ministrovi odborář Jaromír Dušek.

„Velmi stručně, pan Žaluda ve věci manažerské smlouvy klamal vlastníka u příjmů svých i příjmů svých podřízených,“ potvrdil Dušek; prý má podezření na spáchání hned několika trestných činů. Materiály poslal i senátorům a poslancům.

Žaluda Duškovy výroky označil za jeho obvyklý „kolorit“ a dále je nechtěl komentovat.