Zelený je v čele ČD stále bez manažerské smlouvy

Dalibor Zelený, šéf Českých drah

Dalibor Zelený, šéf Českých drah Zdroj: Profimedia.cz

Dozorčí rada Českých drah na svém mimořádném zasedání opět neschválila manažerskou smlouvu šéfa podniku Dalibora Zeleného. Z původní formality se tak může snadno stát ohrožení Zeleného v čele podniku.

Radní Českých drah jednání o smlouvě již jednou v prosinci odložili. „Rada schválila parametry, kterými se bude napříště řídit odměňování členů vedení. Po projednání těchto parametrů se zainteresovanými stranami, včetně současného i budoucího vedení ministerstva dopravy, budou na jejich základě připraveny nové manažerské smlouvy vrcholových manažerů,“ uvedl mluvčí drah Radek Joklík.

Dozorčí rada podle něj smlouvy schválí na svém řádném zasedání 30. ledna. Jenže to už může být pro Zeleného, kterého do čela drah dosadil v létě úřednický ministr Zdeněk Žák, pozdě. Nové vedení ministerstva z hnutí ANO nemusí Zeleného jako ředitele drah akceptovat. Ve hře je Zeleného smlouva pro funkci generálního ředitele, která skončila s koncem minulého roku. Zelený je ale rovněž předsedou představenstva, kam byl jmenován na neurčito. Z titulu předsedy může sám sebe pověřit dočasným vedením ČD.

Odměna za dobrou práci: tři čtvrtě milionu za pět měsíců

Rada na svém předchozím zasedání v prosinci uvedla, že je s prací Zeleného spokojena a přiznala mu za pět měsíců odměny tři čtvrtě milionu korun. „Pan generální ředitel splnil úkoly na 100 procent, spokojenost s ním je naprostá. Není tedy důvod, aby se s ním hned na příštím zasedání rady v lednu nepodepsala smlouva,“ řekl po prosincové schůzi pro E15.cz předseda dozorčí rady Zdeněk Žemlička. Nyní byl podpis smlouvy znovu odložen.

Zelený nastoupil do funkce generálního ředitele ČD na konci července, když ve funkci nahradil Petra Žaludu. Odvolání celého vrcholného managementu drah včetně Žaludy prosadil ministr v demisi Zdeněk Žák. Ten během svého působení kromě rošády ve vedení drah vyměnil šéfy Ředitelství silnic a dálnic, Ředitelství vodních cest a Drážního úřadu.