Železničáři nakoupí pražce za 200 milionů

Tisíce pražců. Železničáři zatím přesně nevědí, kolik pražců budou na údržbu potřebovat

Tisíce pražců. Železničáři zatím přesně nevědí, kolik pražců budou na údržbu potřebovat Zdroj: CTK

Správa železniční dopravní cesty (SŽDC) si chce zajistit pražce na příští dva roky. Shání proto dodavatele, který získá rámcovou smlouvu v hodnotě dvou set milionů korun. „Vzhledem k tomu, že pražce budou použity nejen na plánované, ale i nepředpokládané opravy a údržbu, nelze jednoznačně určit, kolik kusů jednotlivých typů pražců a jakého vystrojení bude přesně zapotřebí,“ uvedl mluvčí železničářů Jakub Ptačinský.

Aktuálně se průměrná cena betonového pražce pohybuje kolem 1800 korun. SŽDC přitom pro nákup pražců zvolila takzvané jednací řízení s uveřejněním, nejde tedy cestou klasického otevřeného tendru. Rozdíl je například v tom, že při využití jednacího řízení není třeba soutěž rušit, i když se přihlásí pouze jeden zájemce. Správa železnic má na využití jednacího řízení nárok jako sektorový zadavatel. Těžko se ale může vyhnout podezření ze střetu zájmů. Dodavatelem pražců je totiž v současnosti společnost ŽPSV ze skupiny OHL ŽS.

Nynější náměstek generálního ředitele správy železnic Mojmír Nejezchleb přitom přišel do státní organizace přede dvěma lety z pozice místopředsedy představenstva ŽPSV. „Možného střetu zájmů se neobáváme, vámi uvedený pan náměstek nepracuje na úseku, kde jsou veřejné zakázky na dodávky materiálu pro opravy a údržbu realizovány, nemá tedy na jejich zpracování vliv,“ sdělil Ptačinský.

Výluka odkloní vlaky z koridoru
Stavební práce na prvním koridoru východně od Prahy dnes pokročí do další fáze. Železničáři mimo jiné zahájí opravu mostu ve stanici Úvaly, což přinese rozsáhlou čtyřměsíční výluku. U téměř všech regionálních vlaků se změní časy odjezdů a příjezdů, dálková doprava pak bude z velké části odkloněna.