Zisk Fedexu vzrostl o 126 procent

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: ctk

Americké společnosti FedEx, která je druhým největším leteckým přepravcem zásilek na světě, prudce vzrostl ve třetím fiskálním čtvrtletí zisk na 521 milionů dolarů (9,8 miliardy korun) z 231 milionů dolarů ve stejném období předchozího roku. Hospodaření podpořil rekordní objem přepravy před vánočními svátky a zvýšení příjmu na zásilku.

Příjmy za tři měsíce do konce února stouply o devět procent na 10,56 miliardy dolarů. Zisk na akcii bez mimořádných položek vzrostl na 1,55 dolaru a překonal odhady analytiků, kteří čekali zisk jen 1,35 dolaru na akcii. Provozní zisk se zvýšil o 107 procent na 813 milionů dolarů. Zisk podpořily rovněž nižší sazba daně, mírnější zimní počasí a palivové příplatky.

Firma FedEx je, podobně jako její hlavní konkurent United Parcel Service (UPS), považována mezi analytiky a investory za ukazatel ekonomického zdraví. Pokud se ekonomice daří dobře, posílají firmy i spotřebitelé více zásilek, zatímco v době hospodářské recese počet zásilek klesá.

Ve čtvrtém čtvrtletí firma očekává zisk na akcii bez mimořádných položek 1,75 dolaru až dva dolary. Za celý rok se má pohybovat v rozmezí 6,35 až 6,6 dolaru na akcii.

Fedex působí ve více než 220 zemích světa, včetně České republiky. Denně přepraví v průměru více než 8,5 milionu zásilek. Vlastní 688 letadel a více než 90 tisíc motorových dopravních prostředků pro přepravu zásilek.