Důvěra v českou ekonomiku opět klesla. Žádné drama, tvrdí analytici

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: E15 Michael Tomes

Důvěra v českou ekonomiku v březnu potřetí za sebou klesla, proti únoru se snížila o čtyři desetiny bodu na rovných deset bodů. Snížil se ukazatel důvěry podnikatelů, důvěra spotřebitelů se nezměnila. Informoval o tom dnes Český statistický úřad.

„Mírný pokles důvěry v českou ekonomiku není nijak alarmující. Důvěra v ekonomiku zůstává na velmi vysoké úrovni, což platí v prvé řadě o spotřebitelské důvěře,“ uvedl hlavní analytik Generali Investments CEE Radomír Jáč.

„Celkový index důvěry mírně klesl o 0,4 bodu. To je rozdíl, který je téměř zanedbatelný,“ potvrzuje analytik Michal Kozub z Home Creditu. „Pohled na dlouhodobý trend ukazuje ale jiný obrázek. Důvěra v ekonomiku kulminuje. Posledních pět měsíců už výrazně neroste a pohybuje se mezi 10 a 12 body. Tendence k dalšímu zlepšování se vytratily,“ upozorňuje.

Podnikatelé věří průmyslu, stavebnictví o dost méně

Ukazatel důvěry spotřebitelů zůstal na 3,3 bodu. Proti únoru se zvýšily obavy lidí z růstu cen. Obavy ze zhoršení ekonomické situace a ze zvýšení nezaměstnanosti se téměř nezměnily. Optimismus podnikatelů se proti únoru snížil o šest desetin bodu na 11,6 bodu. Mezi podnikateli se důvěra zvýšila v průmyslu, ve stavebnictví se nezměnila. Ve službách a obchodě optimismus klesl.

Nálada ve stavebnictví sice příliš neroste, komentuje Kozub. Přesto na meziroční úrovni je situace naprosto odlišná. „Stavební firmy už vidí světlo na konci tunelu. Investice do dopravních staveb opět nabírají reálné obrysy. I soukromí developeři získali více odvahy do realizace svých projektů a to pro stavební firmy znamená plus,“ uvedl Kozub.

Salda indikátorů důvěry:
Ukazatel březen 2014 únor 2015 březen 2015
Podnikatelé celkem 10,0 12,2 11,6
Průmysl 3,0 2,3 4,0
Stavebnictví -44,0 -21,0 -21,0
Obchod 12,0 20,0 15,0
Služby 28,0 29,7 26,7
Spotřebitelé -5,5 3,3 3,3
Souhrnný indikátor 6,9 10,4 10,0

Celkový pohled je stále příznivý, tvrdí Jáč

Celkově průzkum podle Jáče vyznívá pro českou ekonomiku i nadále příznivě. „Nízké ceny ropy, prorůstové nastavení tuzemské hospodářské politiky a oživení ekonomiky v eurozóně jsou faktory, jež by v letošním roce měly vyústit do zrychlení hospodářského růstu České republiky,“ uvedl.

Průmyslové podniky v nynějším měsíci lépe než v únoru hodnotily poptávku a očekávaly mírný růst zaměstnanosti. Ve stavebnictví ukazatel důvěry zůstal v záporných hodnotách. Stavebníci tak jako jediní nadále očekávají častěji zhoršení situace než zlepšení.

V obchodě ukazatel důvěry klesl o čtvrtinu na 15 bodů. Snížila se očekávání obchodníků pro příští tři měsíce a vzrostly jim zásoby zboží. Důvěra ve vybraných odvětvích služeb včetně bank jako jediná klesla pod úroveň v loňském březnu. Horší než v únoru je podle firem v oboru poptávka a klesla jejich důvěra v ekonomiku pro příští tři měsíce i příštího půl roku.