Důvěra v českou ekonomiku se opět snížila

ekonomika, trhy

ekonomika, trhy Zdroj: freedigitalphotos.net

Celková důvěra v domácí ekonomiku se opět snížila. Souhrnný indikátor důvěry v srpnu proti červenci klesl o 1,3 bodu, proti loňskému srpnu je souhrnný indikátor důvěry o 3,3 bodu nižší. Uvedl to dnes Český statistický úřad. Mezi podnikateli důvěra meziměsíčně poklesla o jeden bod a důvěra spotřebitelů se meziměsíčně snížila o 2,7 bodu.

„Česká ekonomika zjevně oslabuje, ale zatím chybí indikace, že by směřovala do recese podobné té před třemi lety. Indikátory se proti minulému měsíci snížily pro průmysl a služby, ke zvýšení naopak došlo v obchodě a pro stavebnictví zůstal indikátor beze změny. Snížení indikátoru pro průmysl je mírné a jeho úroveň odpovídá kupříkladu epizodám z let 1999, 2002 a 2004, kdy průmysl meziročně rostl, byť jen jednociferným tempem,“ vysvětluje analytik Unicredit Bank Pavel Sobíšek.

Indikátory ekonomického sortimentu - měsíční údaje (dlouhodobý průměr =100), sezónně očištěnoIndikátory ekonomického sortimentu - měsíční údaje (dlouhodobý průměr =100), sezónně očištěno

Silnější propad zažívá jen spotřebitelská důvěra, to ale zřejmě hlavně v důsledku vlny negativních zpráv valících se všemi médii. Podle Sobíška je zatím předčasné bít na poplach. „To ale neznamená, že se situace nemůže vyhrotit v dalších měsících. Domnívám se, že teprve v říjnu budeme mít dostatek signálů k posouzení, zda jsou obavy z opakování hluboké recese přehnané,“ dodal.

Sezónně očištěné indikátory důvěrySezónně očištěné indikátory důvěry

Celkově se důvěra v průmyslu meziměsíčně snížila o 1,7 bodu a oproti hodnotám v srpnu 2010 je o 3,7 bodu nižší. V porovnání s nízkými hodnotami v době recese je důvěra stále na výrazně vyšší úrovni a převyšuje i její dlouhodobý průměr,“ uvedl ČSÚ.