Důvěra v domácí ekonomiku dál klesá

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: 7 Marek Podhora

Důvěra v domácí ekonomiku se v září v porovnání se srpnem snížila o 2,4 bodu, důvěra mezi podnikateli se meziměsíčně snížila o 2,7 bodu, mezi spotřebiteli klesla o bod. Meziročně je souhrnný indikátor důvěry o 4,7 bodu nižší, ve srovnání s hodnotami v období recese (ve druhém pololetí 2008 a v roce 2009) zůstal i nadále vyšší. Údaje dnes zveřejnil Český statistický úřad.

Důvěra se snížila v průmyslu, v obchodě i ve vybraných službách, ve stavebnictví se důvěra zvýšila, i když zůstává nadále nízká. Ve srovnání s hodnotou v září 2010 je důvěra podnikatelů o 3,2 bodu nižší.

Přestože se hodnocení celkové ekonomické situace v září zvýšilo v průmyslu, očekávání vývoje ekonomické situace pro příští tři i šest měsíců jsou nižší než v srpnu. Celkově se důvěra v průmyslu meziměsíčně snížila o 1,3 bodu a oproti zářijovým hodnotám loňského roku je o čtyři body nižší.

Indikátory ekonomického sentimentu - měsíční údaje

Indikátory ekonomického sentimentu - měsíční údajeIndikátory ekonomického sentimentu - měsíční údaje | CSU

Dlouhodobý průměr = 100

Zdroj: ČSÚ

Ve stavebních podnicích se hodnocení současné ekonomické situace v září oproti minulému měsíci zlepšilo o 2,5 bodu a v meziročním srovnání došlo k nárůstu o 4,5 bodu. Pro příští tři měsíce respondenti očekávají zlepšení ve vývoji stavební činnosti i zaměstnanosti.

V odvětví obchodu došlo v září v hodnocení současné ekonomické situace k meziměsíčnímu poklesu o osm bodů a v meziročním srotvnání je důvěra v obchodě o bod nižší. Očekávání vývoje ekonomické situace pro období příštích tří měsíců jsou nižší než v srpnu, pro příštích šest měsíců jsou téměř stejná.

K poklesu důvěry došlo také ve vybraných - meziměsíčně o 4,7 bodu a v meziročním srovnání důvěra poklesla o 3,7 bodu.

Indikátor spotřebitelské důvěry se v září meziměsíčně snížil o 1 bod a ve srovnání se zářím 2010 je o 11,2 bodu nižší. Ze šetření mezi spotřebiteli v září vyplynulo, že se pro příštích dvanáct měsíců stále obávají zhoršení celkové ekonomické situace i jejich vlastní finanční situace.