Důvěra v ekonomiku klesla jen mírně, optimismus zůstává

Důvěra spotřebitelů se stále pohybuje vysoko nad průměrem.

Důvěra spotřebitelů se stále pohybuje vysoko nad průměrem. Zdroj: ctk

Důvěra v českou ekonomiku v únoru meziměsíčně klesla o 1,1 bodu na 10,4 bodu. V lednu byl pokles 0,1 bodu, předtím důvěra pětkrát za sebou rostla. Za únorovým poklesem stojí snížení důvěry spotřebitelů i podnikatelů, okomentoval čísla Český statistický úřad.

„Mírný pokles přišel z průmyslu, který má na celém indikátoru důvěry velkou váhu. Přesto žádné zásadní strukturální změny nenastaly. Průmyslové podniky očekávají, že produkce bude pokračovat stejným tempem jako doposud. Očekávají jen mírný pokles v zaměstnanosti, ale ten ještě nijak neohrožuje růst v budoucnu. Proto pokles důvěry v ekonomiku u průmyslových podniků neznamená nic špatného, jde jen o krátkodobý drobný výkyv,“ přidal svůj pohled analytik společnosti Home Credit Michal Kozub.

Ukazatel důvěry ve stavebnictví se naopak o půl bodu snížil a propadl se tak hlouběji do záporných čísel, aktuálně na minus 21 bodů. „Ve stavebnictví, stejně jako v obchodě, došlo jen k drobným změnám. Stavebnictví lehce kleslo, přesto očekává růst stavební činnosti v následujících měsících. Přesto, stavebnictví se pohybuje i nadále v podprůměrných hodnotách. Prozatím se nepodařilo obor stabilizovat a dostat se do dlouhodobě růstové fáze,“ řekl Kozub

Spotřebitelé klesli ve své spotřebitelské důvěře o jeden bod oproti lednu. Mírně se zvýšily jejich obavy z nezaměstnanosti a celkového zhoršení situace.

„Přesto se důvěra spotřebitelů stále pohybuje vysoce nad průměrem. Kombinace nerostoucích cen zboží a služeb, rostoucích platů a klesající nezaměstnanosti je podporuje v tom, aby situaci viděli optimisticky,“ uzavřel komentář analytik Kozub.

Dražší alkohol „zachránil“ ČR před deflací