Důvěra v ekonomiku stagnuje. Rostou obavy mezi spotřebiteli

ilustrační foto

ilustrační foto Zdroj: profimedia.cz

Důvěra v domácí ekonomiku se v březnu téměř nezměnila. Souhrnný indikátor důvěry se meziměsíčně zvýšil pouze o jednu desetinu bodu. Mezi podnikateli se důvěra v ekonomiku zvýšila ve stavebnictví, v obchodě a ve vybraných službách, v průmyslu zůstala téměř beze změn. Klesá důvěra mezi spotřebiteli. Meziročně je souhrnný indikátor důvěry nižší.

Ve stavebních podnicích se hodnocení současné ekonomické situace stekmě jako hodnocení celkové poptávky mírně zlepšilo. Respondenti očekávají neměnnost ve stavební činnosti a mírné zvýšení zaměstnanosti. Zajištění práce zakázkami se nepatrně zvýšilo. Očekávání vývoje ekonomické situace pro příští tři i šest měsíců jsou nižší než v únoru. Celkově se však stále nízká důvěra ve stavebnictví vlivem stavební sezóny v březnu mírně zvýšila a je stále nižší než před rokem. Důvěra v obchodě se meziměsíčně mírně zvýšila a v meziročním srovnání je vyšší o 0,3 bodu.

Sezónně očištěné indikátory důvěry

Sezónně očištěné indikátory důvěrySezónně očištěné indikátory důvěry | CSUZdroj: ČSÚ

Indikátor spotřebitelské důvěry se v březnu meziměsíčně snížil a v meziročním srovnání je i nadále značně nižší. Pro příštích dvanáct měsíců se mezi spotřebiteli zvýšily obavy ze zhoršení celkové ekonomické situace i ze zhoršení jejich vlastní finanční situace. Podíl respondentů, kteří očekávají zvýšení nezaměstnanosti, se také zvýšil. Úmysl spořit se nepatrně zvýšil. Respondenti se oproti únoru více obávají růstu cen.