Důvěra v ekonomiku zůstává stabilní, lepší se hlavně nálada ve stavebnictví

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: ctk

Celková důvěra v českou ekonomiku se po tříměsíčním poklesu v dubnu nezměnila, zůstala na rovných deseti bodech. Mírně se zvýšila důvěra podnikatelů, u spotřebitelů naopak klesla. V meziročním srovnání je důvěra v ekonomiku vyšší.

Ukazatel důvěry spotřebitelů v dubnu klesl o 1,3 bodu na dva body, u podnikatelů se proti březnu zvýšil o 0,3 bodu na 11,9 bodu. Mezi podnikateli se důvěra zvýšila ve stavebnictví a v obchodě, ve vybraných odvětvích služeb se zvýšila mírně a v průmyslu se mírně snížila, ukazují data Českého statistického úřadu.

„Na stavebnictví je vidět, že se dostává do mnohem lepší situace, než bylo několik posledních let. Důvěra totiž meziročně vzrostla o 23 bodů. Z hodnoty mínus 39 bodů až na současných mínus 16 bodů. To je úctyhodná změna během jednoho roku. Stavební firmy nevidí situaci tak tragicky jako v období od roku 2008, kdy stavební práce byly tím prvním, co se omezovalo,“ uvádí analytik Home Credit Michal Kozub.

Salda indikátorů důvěry:
Ukazatel duben 2014březen 2015duben 2015
Podnikatelé celkem 9,9 11,6 11,9
Průmysl 3,3 4,0 3,0
Stavebnictví -39,0 -21,0 -16,0
Obchod 14,3 15,0 21,0
Služby 26,0 26,7 27,0
Spotřebitelé -3,8 3,3 2,0
Souhrnný indikátor 7,1 10,0 10,0

Podnikatelé v průmyslu hůře než v březnu hodnotí celkovou i zahraniční poptávku. Zajištění práce zakázkami odhadují na 7,4 měsíce, což je ale o něco více než v předchozím čtvrtletí. „Hlavní bariérou růstu produkce je stále nedostatečná poptávka, uvádí ji téměř 45 procent respondentů,“ uvedl ČSÚ. V průmyslu očekávají podnikatelé pro příští tři měsíce mírné zvýšení tempa výroby a téměř neměnnou zaměstnanost.

Hodnocení poptávky ve stavebnictví se proti březnu zvýšilo, její očekávání pro příští tři měsíce se ale snížila. Podnikatelé očekávají pro příští tři měsíce téměř stejné tempo stavební činnosti a růst zaměstnanosti.

Obchodníci mají vyšší očekávání ohledně vývoje ekonomické situace v příštích třech i šesti měsících. Hodnocení současné ekonomické situace se meziměsíčně téměř nezměnilo, stejně jako zásoby zboží. V odvětví služeb se v dubnu meziměsíčně zvýšilo hodnocení poptávky, její očekávání pro příští tři měsíce se snížila.

Nižší důvěra spotřebitelů není problém

U spotřebitelů se proti březnu zvýšily obavy ze zhoršení ekonomické situace v příštích 12 měsících. Obavy z jejich vlastní finanční situace se nezměnily, stejně tak se téměř nezměnily i obavy ze zvýšení nezaměstnanosti. Spotřebitelé chtějí v porovnání s březnem více spořit. Obavy z růstu cen zůstaly stejné.

„Nejde o nic hrozného, protože hodnota spotřebitelské důvěry se stále pohybuje mezi jedním až čtyřmi body, což je velmi dobrá, až nadprůměrná hodnota. Současnost je pro spotřebitele takřka ideální. Jejich mzdy rostou velmi dobře, inflace téměř neexistuje, a firmy jsou ochotné nabírat stále více,“ dodal Kozub.

Hlavní ekonomka České bankovní asociace Eva Zamrazilová doplnila, že i přes pokles se důvěra spotřebitelů pohybuje blízko rekordům z předkrizových let 2006 a 2007. „Spotřebitelé nemají obavy ani o svou finanční situaci ani o ztrátu zaměstnání,“ uvedla.

Za snížení růstu české ekonomiky mohou cigarety