Elektřina bude drahá. Chytrá zásuvka ale umí šetřit

Šetřit energii můžeme nejen s LED žárovkami. Používání chytrých a tedy úsporných spotřebičů je možné plánovat či dokonce automatizovat a existuje hned několik možností, jak si doma spotřebu elektřiny změřit. Třeba i u jednotlivých spotřebičů.

Tak zvaně chytrá domácnost a zejména chytré měření a řízení spotřeby elektřiny dokáže uspořit pěkných pár propálených kilowatthodin. Celá oblast managementu elektřiny v současnosti prochází zrychleným vývojem a vše nasvědčuje tomu, že v budoucnosti budeme moci sledovat a řídit spotřebu mnohem přesněji, od poslední pokojové lampičky a střešního solárního panelu po velkou fabriku.

Už dnes ale existuje řada chytrých, k internetu připojených systémů, které sledují spotřebu domu, bytu, anebo jen klíčového zařízení. Vyzkoušet je lze třeba na některém z běžných domácích spotřebičů, slouží k tomu chytré elektrické zásuvky a prodlužovací kabely, které nevyžadují žádný odborný zásah do elektrických rozvodů v místnosti. Zpravidla jsou vybavené Wi-Fi a mobilní aplikací. Pomocí ní můžete na dálku spínat a vypínat připojený spotřebič, anebo spínání i plánovat v kalendáři. Lepší modely chytrých zásuvek jsou pak vybavené i wattmetrem. To znamená, že dokážou změřit a v grafu zobrazit odběr elektrické energie v reálném čase. S takovým zařízením, které přitom nemusí stát více než několik set korun, pak může úplně každý získat představu o tom, kolik elektřiny za večer „spálí“ televizor či domácí kino.

Mnohé měřiče spotřeby jsou zároveň připravené pro připojení do stávajících systémů chytré domácnosti. Fanoušci Applu je mohou ovládat ze svého iPhonu, nechybí podpora hlasového asistenta od Amazonu a konečně také ekosystém Google Home. Spotřebič připojený skrze podobnou chytrou zásuvku je tak možné zapnout nebo vypnout dokonce i hlasovým povelem.

Budoucností managementu spotřeby elektřiny je situace, kdy se na takto sesbíraná data „podívá“ zařízení využívající pokročilou úroveň umělé inteligence a spotřebu v celém domě nám optimalizuje. A to je vítáno přinejmenším ze dvou důvodů - ulehčí to naší peněžence a sníží naši osobní uhlíkovou stopu.