Investování na akciových trzích je nyní jízdou na horské dráze

Zdroj: xtb.com

Akciové trhy se v minulém roce těšily z ohromného zájmu veřejnosti a tento trend se plynule překlenul i do roku 2021. Už před pandemií koronaviru poutaly pozornost “silné příběhy” s mediálně známými protagonisty, jimiž byly společnost Tesla a osobnost Elona Muska. Pomyslným přilitím benzínu do ohně zájmu potom byl propad trhů v souvislosti s koronakrizí v březnu minulého roku.

Index 500 největších firem v USA (S&P 500) se během jednoho měsíce propadl o více než 30 procent, avšak od minim z 23. 3. 2020 už opět stihl vyrůst o bezmála 100 procent. Bezprecedentní zásahy fiskální i monetární politiky v kombinaci s vakcinací zajistily uklidnění mezi burziány a trhy spokojeně rostou dál na nová maxima.

Podstatou skutečností jsou ale také nevídané aktivity tak zvaných redditových investorů, kteří vzali letos vybrané tituly útokem. Vydali se tak do boje proti velkým institucím (hedgeovým fondům), které ve velkém shortovaly některé akcie. Mezi ty nejzvučnější společnosti, jejichž akcie se dostaly do hledáčku investorů z redditové skupiny wallstreetbets, patří například GameStop ($GME) nebo AMC Entertainment ($AMC).

Není snadné činit správná rozhodnutí

Na akciových trzích se toho v posledních měsících událo opravdu hodně a udržet si o veškerém dění přehled už není snadné. V dobách, kdy reálné fundamenty a finanční aspekty nemají až takový vliv jako kult osobnosti, umělé zásahy centrálních bankéřů nebo redditová mánie, je i pro zkušené investory těžké učinit vždy správné rozhodnutí.

Trhy mohou zůstat iracionální déle, než my zůstaneme solventní a úkolem investora i tradera je přizpůsobit se daným tržním poměrům. A konec konců, ať už se děje na trzích cokoliv, základním stavebním kamenem úspěchu je správná příprava. Potom není třeba se před nejistou situací schovávat, možná v ní čekají zajímavé příležitosti. Na druhou stranu zkušenost radí nesnažit se v turbulentních časech o husarské kousky, jimiž bychom se zbytečně vystavovali riziku možné vyšší ztráty.

To nejlepší, co může chytrý investor či trader udělat, je přizpůsobit své jednání aktuálnímu dění. Chce to absolvovat perfektní přípravu a mít dobrý plán, což zní velmi jednoduše, ale až tak jednoduché to samozřejmě není. Společnost XTB proto společně s burzovními experty připravila e-book s názvem Investiční akcie v praxi, ke kterému se pojí také dvě doprovodná videa. Vše je možné stáhnout zdarma, stačí vyplnit jednoduchý formulář.