Lukáš Ontl: Nový HELIOS Nephrite je nástrojem pro řízení firmy 21. století

Zdroj: Asseco Solutions, a.s.

Inovativní ERP systém HELIOS Nephrite přináší firmám velký komfort pro všechny myslitelné oblasti řízení. Při jeho vývoji společnost Asseco Solutions využila připomínek bezmála pěti stovek zákazníků, které dříve používaly předchozí generaci systému.

Nový ERP systém HELIOS Nephrite, který vychází z předchozí verze HELIOS Green přináší celou řadu novinek. V čem spočívá hlavní vylepšení?

Platforma HELIOS Nephrite podporuje procesní řízení, řízení projektů a obchodních procesů. Navíc se prostřednictvím strojového učení neustále zdokonaluje v čase. Využili jsme zpětné vazby našich zákazníků a zapracovali připomínky a přání více než 440 firem, které dříve používaly předchozí generaci systému. Pověstné nůžky mezi systémy se stále rozevírají a nový HELIOS Nephrite se od svého předchůdce funkčně zase o něco více vzdálil. Nový produkt tak usnadní práci nejen managementu firem a administrátorům systému, ale i jeho uživatelům.

V kterých oblastech prodělala platforma největší vývoj?

Když to shrnu, tak jde o pět hlavních oblastí s pracovními názvy Projektové řízení, Telemetrie, Žádanky, CRM a Multicompany. První z nich slouží ke kompletní evidenci a správě projektů. Je vhodný pro zpracování menších jednorázových zakázek, ale i dlouhodobých projektů. Telemetrie je nástroj pro monitorování provozu systému, který ale zároveň dokáže odhalovat jeho slabá místa a příčiny jejich vzniku. Modul Žádanky umožňuje firmám zpracovat procesy, kdy například zaměstnanec potřebuje nový notebook, telefon či cokoli jiného. S modulem pak firma zvládne celý proces od prvotního požadavku, přes schválení až po vlastní zajištění nákupem.

Asseco Solutions, a.s.

A jaké možnosti přináší v systému CRM? A k čemu slouží Multicompany?

CRM je nástroj pro veškerou práci se zákazníky, kdy vám systém umožní mít kdykoliv a kdekoliv k dispozici všechny relevantní informace o vašich zákaznících a obchodních příležitostech. Zároveň ale je nástrojem pro řízení obchodníků.

Multicompany je pak speciální režim systému HELIOS Nephrite, který umožňuje v jedné databázi zpracovávat agendy více společností, které ale fungují jako jeden subjekt. Je tedy vhodný pro firmu, která má shodné procesy a účetní nastavení a je zpracováváno stejnou skupinou uživatelů. Každá ze společností má ale přitom legislativně oddělené účetnictví a vystupuje samostatně vůči státním autoritám a jejich vykazovacím požadavkům.

Mohl byste to přiblížit na nějakém konkrétním příkladu?

Nedávno jsme zpracovávali přechod na HELIOS Nephrite pro skupinu CIMEX, která se zabývá především investicemi do realit a jejich portfolio nemovitostí tvoří primárně administrativní budovy, hotelové komplexy a nové developerské projekty. Pod CIMEX spadá mj. značka OREA HOTELS & RESORTS, ale investuje i do strojírenství či energetiky. Právě modul Multicompany skupina využívá pro správu všech firem holdingu v jednom systému. Systém jí však nabízí i další funkce pro controlling, správu účetnictví nebo číslování zakázek. Lidé v CIMEXu přitom mají přehledný přístup při práci s daty, která navíc HELIOS umí dobře reportovat a vizualizovat.