Nová smlouva napomůže přeměně nákladového nádraží

Nákladové nádraží Žižkov.

Nákladové nádraží Žižkov. Zdroj: e15 Michaela Szkanderová

Výstavba v místě bývalého nákladového nádraží v Praze se zase o něco přiblížila. Hlavní město Praha, Praha 3 a společnost FINEP podepsaly smlouvu o spolupráci. Uzavřely tak historicky první trojstrannou dohodu o podobě výstavby a zároveň výši příspěvků developera v této lokalitě. Ten přispěje přibližně 167 milionů korun na veřejnou vybavenost.

V oblasti vznikne do budoucna zcela nová městská čtvrť se sérií vzájemně propojených parků a veřejných prostranství. Zachována přitom zůstane památkově chráněné budova nákladového nádraží. Pro veřejnost zde také budou průchozí zelené promenády, a to jak pro pěší, tak i cyklisty. Nově také vznikne tramvajová trať s několika novými zastávkami.

Oblast bývalého Nákladového nádraží Žižkov je jedním z největších brownfieldů v Praze. Jeho celková rozloha činí 71 hektarů, součástí lokality je také jeho historická budova. Ostatní pozemky jsou převážně ve vlastnictví různých developerů. Pro zamýšlenou transformaci území jsou přitom zapotřebí rozsáhlé změny územního plánu. Jejich podmínkou je uzavření dohod s každým z vlastníků pozemků, ve kterých se specifikuje nejen podoba výstavby, ale také kontribuce, tedy příspěvky developerů na veřejnou vybavenost. Investor podle dohody přispěje na vybudování veřejné infrastruktury, která souvisí s bytovými projekty – například školy, školky, parky nebo dopravní obslužnost – částkou přibližně 167 milionů korun.

Praha 3 počítá s využitím části prostředků od developera na rekonstrukci základní školy na Havlíčkově náměstí, případně na výstavbu či rekonstrukci jiné základní školy. Investor také zajistí stavbu pětitřídní mateřské školy s kapacitou 125 žáků a zahradou jako součást svého projektu a předá ji do vlastnictví a k provozování městské části. Dále je součástí dohody předání pozemků pro vybudování a rozšíření Malešické ulice, včetně potřebných chodníků a přechodů, předání části pozemků potřebných pro vybudování obecního bytového domu a pozemku včetně výstavby pěší zóny s alejí, která povede podél nové tramvajové tratě.