Počet nabíjecích stanic pro elektromobily v Česku roste, na jednu stanici připadá 10 vozů

Dobíjecí stanice na Rozvadově

Dobíjecí stanice na Rozvadově Zdroj: ABB

Mapa nabíjecích stanic ABB v ČR
Nabíjecí stanice ABB v OC Královo Pole
První ultrarychlá dobíječka v ČR - E.ON, Vystrkov
4
Fotogalerie

V Česku je aktuálně v provozu přes 5000 elektromobilů a funguje více než 500 profesionálních veřejných dobíjecích stanic. Na jednu tak připadá zhruba deset elektrických aut, což je podle energetické skupiny ČEZ optimální poměr.

"Rok 2020 byl pro nás s téměř 120 instalovanými nabíjecími stanicemi v Česku rekordní. Spolu s partnery, mezi které patří i všechny velké energetické společnosti, se nám daří pokrývat vcelku rovnoměrně celé území republiky. Zatímco v roce 2019 jsme instalovali pět až šest stanic měsíčně, loni jich bylo téměř deset," uvedl ředitel divize Elektrotechnika firmy ABB Vladimír Janypka. 118 dokončených nabíjecích stanic v roce 2020 v součtu znamená meziroční nárůst 76 procent. Od roku 2016 jich ABB v tuzemsku uvedla do provozu zhruba 300.

Česko je podle Janypky v přechodu na elektromobilitu proti lídrům, jakými jsou v Evropské unii například Německo nebo Nizozemsko, velmi opatrné. "Očekáváme nicméně, že trend i u nás dále zrychlí, což jde ruku v ruce s počty registrovaných elektrických vozů, které rostou také v násobcích," doplnil.

Sílící trend potvrzuje i krok společnosti OMV Česká republika, která u svých čerpacích stanic na 111. kilometru dálnice D1 v obou směrech nově otevřela rychlodobíjecí stanici Ionity. První takovou stanici uvedla do provozu na dálnici D5 v Berouně už v prosinci 2019.

ABB je původně švýcarskou společností. V České republice, kde v energetice a automatizaci podniká od začátku 90. let, nyní zaměstnává více než 3500 lidí. Provozuje sedm výrobních závodů v Praze, Brně, Ostravě, Trutnově a Jablonci nad Nisou, čtyři výzkumná a vývojová centra a komplexní technický servis. Dobíjecí stanice pro elektromobily buduje ve spolupráci s největšími dodavateli elektřiny v České republice, jako jsou ČEZ, PRE nebo E.ON. Vedle toho dodává stanice k supermarketům Lidl.