Pražané dostanou Zpravodaj k pomoci při řešení energetické krize a zvýšených výdajů  

Budova pražského magistrátu. (15. června 2022)

Budova pražského magistrátu. (15. června 2022) Zdroj: Blesk:David Malik

Více jak 700 tisíc domácností nalezne ve Zpravodaji informace k tomu, jak požádat o pomoc při řešení energetické krize, vyšších výdajů kvůli inflaci, na koho se obrátit, na co mají nárok a další důležité informace.

„Praha pomáhá nejen finančně a materiálně v rámci Balíčku pomoci Pražanům. Nyní přichází také s přehledně zpracovaným Zpravodajem nabitým informacemi o možnostech pomoci obyvatelům nejen od Prahy, ale i od státu. Stále se bohužel objevují lidé, kteří na pomoc mají nárok, ale zdráhají se o ni požádat nebo o ní nevědí. To by se podle mě mělo určitě změnit,“ říká Zdeněk Hřib, primátor hl. m. Prahy.

„V současné tíživé ekonomické situaci, která se velmi odvíjí od situace na energetickém trhu, se od počátku snažíme Pražanům nabídnout pomoc, a to například i ve formě odborných informací a doporučení ke snížení vlastní energetické spotřeby v domácnosti, ale i pomocí, kterou hlavní město Praha nabízí občanům. K této formě informačního Zpravodaje jsme přistoupili, aby se o pomoc dozvěděl co nejširší možný okruh osob, aby nikdo, kdo potřebuje pomoc, bez ní nezůstal,“ popisuje místopředseda zastupitelského klubu SPOLU pro Prahu Jiří Pospíšil.

Již v minulosti hlavní město podobným způsobem informovalo Pražany o možnostech očkování nebo o rekonstrukci Barrandovského mostu, přičemž se tato forma komunikace osvědčila. Zpravodaj přehlednou a srozumitelnou formou nabízí pomoc potřebným a v případě zájmu jej lidé naleznou i na úřadech městských částí a dalších institucí po celém městě.

„Příspěvky na školní obědy, družinu či bydlení a mnoho dalších opatření, kterými chceme za město pomoci Pražanům v nouzi, jsme začali zavádět po vzoru Prahy 7 už od minulého roku. Novinový Zpravodaj je všechny přehledně shrnuje, aby se o možnostech pomoci dozvěděl skutečně každý,“ doplňuje Jan Čižinský, předseda zastupitelského klubu PRAHA SOBĚ a starosta Prahy 7.

„Jednou věcí je pomoc státu nebo města, a druhou pak osvěta a informovanost vůči těm, kterých se týká. Pomoc bez informací je polovičatá. Znám to z Poslanecké sněmovny, kdy přijmeme prospotřebitelskou normu, která ale tolik nepomáhá v momentě, kdy o ní spotřebitelé nevědí. Jsem proto velmi rád, že vznikl tento Zpravodaj, kde Pražané na osmi stranách najdou vše potřebné,“ uzavírá předseda klubu ANO a poslanec PSP Patrik Nacher

Grafické zpracování, tisk a zajištění distribuce bylo součástí veřejné zakázky, vítězným dodavatelem se stala Česká distribuční k.s. s cenou 798 tisíc korun bez DPH. Cena jednoho výtisku Zpravodaje tak odpovídá 1,06 koruny bez DPH.