XTB nově klientům umožní snížení daně z amerických dividend o polovinu

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: XTB

Brokerská skupina XTB bude od nynějška nabízet možnost vyplnění formuláře W-8BEN, který klientům umožní ušetřit na daních z amerických dividend. Díky němu se totiž vyhnou nepříjemnému dvojímu zdanění. Nově tak budou odvádět pouze patnáct procent namísto původních třiceti.

Společnost XTB oznámila úspěšné dokončení implementace formuláře W-8BEN . Ten je určen všem klientům, kteří nemají daňovou rezidenci v USA, ale dostávají ze Spojených států příjmy v podobě dividend. Formulář je k dispozici pro nové i stávající klienty od středy 26. ledna.

„Zpřístupnění formuláře W-8BEN našim klientům pro nás bylo důležitou prioritou. Pro všechny, kdo prostřednictvím XTB drží akcie amerických firem či ETF vyplácejících dividendy nebo o takové investici uvažují, se jedná o značnou výhodu. Díky tomu, že vyplnění i schválení formuláře je možné vyřídit kompletně online v rámci klientského účtu, je navíc celý proces velmi jednoduchý,“ říká Michael Kopta z XTB.

Podle Kopty je rozumné formulář vyplnit již před nákupem amerických akcií nebo otevřením pozice na amerických akciových CFD a ETF. Vyřízení je možné také kdykoli později, je však třeba dát si pozor a termín vyplácení dividend nezmeškat. „Klientům, kteří si akcie amerických firem nakoupili ještě před zavedením formuláře W-8BEN, doporučujeme jeho vyplnění co nejdříve, aby byl platný již pro nejbližší vyplácení,“ radí Kopta.

Po vyplnění a schválení formuláře nabývá nová daňová sazba platnosti od začátku následujícího kalendářního měsíce. Pro využití snížené sazby je tedy potřeba, aby jej klient vyplnil do konce kalendářního měsíce, který předchází měsíci výplaty dividend. Platnost formuláře W-8BEN činí tři roky, poté je třeba jej obnovit.

Více informací naleznete zde. U XTB můžete nakupovat fyzické (skutečné) akcie a ETF z celého světa s nulovými poplatky, a to až do výše 100.000 EUR měsíčně.

Skupinu XTB tvoří pobočky jednoho z největších burzovně obchodovaných brokerů FX a CFD na světě. Od roku 2002 se rozšířila na 12 hlavních trhů v Evropě, Latinské Americe a Asii a přilákala více než 389 000 klientů. Provozuje vlastní platformy xStation a xStation Mobile, které nabízejí více než 5200 instrumentů, včetně fyzických akcií, ETF a CFD na forex, indexy, komodity, akcie, ETF a kryptoměny.