Evropské firmy se zdráhají předpovídat budoucnost, ty americké dostaly další vládní pomoc

Ranní přehled podle Bloombergu

Ranní přehled podle Bloombergu Zdroj: E15.cz

Web E15 přináší přehled důležitých témat, která by vám dnes neměla uniknout.

Pomoc malým firmám

Americká Sněmovna reprezentantů schválila balíček vládní pomoci v hodnotě 484 miliard dolarů, který doplní finanční prostředky v programu na pomoc pro malé podniky. Celkový objem americké vládní pomoci tak překročí tři biliony dolarů. Vláda je připravena pomoci i firmám, které považuje za klíčové pro národní bezpečnost, pokud ale požádají o pomoc, jsou povinny vládě nabídnou odpovídají akciový podíl.

Zpět v práci

Britský premiér Boris Johnson se v pondělí plánuje vrátit do svého úřadu v Downing Street 10, napsal list The Telegraph. Johnson prodělal nemoc Covid-19, byl i krátce hospitalizován. V rozhovoru se stanicí Sky News ale ministr zdravotnictví Matt Hancock řekl, že o Johnsonově návratu do úřadu ještě nebylo definitivně rozhodnuto. Během premiérovy nepřítomnosti se vláda zdráhala rozhodovat o uvolňování koronavirových opatření, která platí od 23. března.

Závěr výsledkového týdne

Na poslední pracovní den týdne nabytého výsledky hospodaření světových firem si svá oznámení nechala řada společností od potravinářského gigantu Nestlé po výrobce léčiv Sanofi. Z dosud oznámených výsledků vyplývá jediné, firmy netuší, co od letošního roku očekávat. Nejméně čtvrtina firem, které jsou součástí panevropského akciového indexu Stoxx 600, rezignovala na to poskytnout investorům předpověď dalšího vývoje svého hospodaření. Nejméně 171 z nich také odložilo nebo zrušilo výplatu dividendy za minulý rok. Příští týden oznámí výsledky mnohé z velkých evropských bank.

Ropa se uklidňuje

Po dramatickém týdnu, kdy se ceny ropy poprvé v historii propadly do záporu, černé zlato postupně smazává utržené ztráty. Američtí těžaři už začali pozastavovat těžbu a zrušili plánované otevírání nových nalezišť, což by mohlo snížit denní produkci o 20 procent. Omezovat těžbu začnou na základě dohody sdružení OPEC+ i další země.