Už nejen domů a do práce. Vláda mírní krizová opatření, nechce bránit ani cestování

Adam Vojtěch

Adam Vojtěch Zdroj: Úřad vlády ČR

Lidé budou moci od pátku opět snáze cestovat do zahraničí díky uvolnění zákazu volného pohybu osob. Týká se to i dovolených. Při návratu do vlasti se lidé budou muset prokázat negativním testem na koronavirus, nebo budou muset jít do dvoutýdenní karantény. Od pátku má být také možné shromažďování na veřejnosti, maximálně však do počtu deseti osob. V Česku ve čtvrtek přibylo 55 nakažených, nejméně od 14. března.

O uvolnění některých plošných restrikcí rozhodla vláda ve čtvrtek. Podle ministra zdravotnictví Adama Vojtěcha (za ANO) to umožnila dobrá epidemiologická situace. Rozšíření počtu osob, které se mohou pohybovat společně, ze dvou až na deset, je podle Vojtěcha logický krok i vzhledem k tomu, že se od začátku tohoto týdne mohou konat svatby za účasti deseti osob.

V důsledku zrušení zákazu volného pohybu osob je ode dneška opět možné cestovat do zahraničí. Od půlky března to bylo až na výjimky zakázáno. Pro cesty do ciziny nyní platí stejná pravidla jako pro pohyb po Česku. „Pokud se člověk vrací, tak buď musí být covid negativní prokázaným testem, nebo musí absolvovat čtrnáctidenní karanténu,“ uvedl ve čtvrtek Vojtěch.

Podle náměstka ministra Romana Prymuly se bude negativní test na koronavirus kontrolovat přímo na hranicích. Informace o lidech, kteří ho mít nebudou, získají hygienici. Ti následně budou moci kontrolovat dodržování karantény.

Cestování do zahraničí bylo stejně jako obecně volný pohyb osob zakázáno v půli března. Nemožnost opustit republiku vyvolávala kritiku, skupina senátorů se ho chystala napadnout u Ústavního soudu. Podle nich takové opatření odporovalo základním ústavním právům. Ve čtvrtek senátoři uvedli, že mají dostatek podpisů pro podání stížnosti.

V Česku stoupl počet lidí s prokázaným onemocněním covid-19 na 7187. Ve čtvrtek přibylo 55 nových případů, což je nejnižší nárůst od 14. března, kdy se podle údajů ministerstva zdravotnictví nákaza novým koronavirem potvrdila u 48 lidí. Z nemoci covid-19, kterou koronavirus způsobuje, se vyléčilo 2152 lidí a zemřelo 210 pacientů. Počty uzdravených a úmrtí jsou ze čtvrtečního podvečera.