Evropu svírá krize - zaměstnaných lidí dál ubývá

Pokojná demonstrace se zvrhla v násilí, když policie použila slzný plyn a vodní dělo proti demonstrantům, kteří na zaplněném náměstí házeli zápalné bomby a kameny.  (Foto ČTK)

Pokojná demonstrace se zvrhla v násilí, když policie použila slzný plyn a vodní dělo proti demonstrantům, kteří na zaplněném náměstí házeli zápalné bomby a kameny. (Foto ČTK) Zdroj: ctk

Množství zaměstnaných mezi červencem až zářím proti předcházejícímu čtvrtletí pokleslo o 0,2 procenta v eurozóně i v celé Evropské unii. Uvedl to Evropský statistický úřad (Eurostat). Ten také připomněl, že ve druhém kvartálu zaměstnanost v eurozóně stagnovala a v EU narostla o 0,1 procenta.

Ukazuje se, že na trh práce dopadá hospodářská krize. Proti stejnému období loňského roku počet zaměstnaných propadl v eurozóně o 0,7 procenta a v EU o 0,5 procenta.

Míra zaměstnanosti v zemích eurozóny po čtvrtletích v letech 2009 - 2012Míra zaměstnanosti v zemích eurozóny po čtvrtletích v letech 2009 - 2012 | Eurostat

Zaměstnanost klesla ve třetím čtvrtletí proti období mezi dubnem až červnem ve většině sledovaných sektorů, nejvíce ve stavebnictví (o 1,5 procenta v eurozóně a o 1,3 procenta v EU).

Celkově podle odhadu evropských statistiků bylo ve třetím čtvrtletí zaměstnáno v půlmiliardové EU 222,6 milionů lidí, z toho 146 milionů v eurozóně.

Míra zaměstnanosti v členských zemích EU v letech 2009 - 2012Míra zaměstnanosti v členských zemích EU v letech 2009 - 2012 | Eurostat

Inflace v eurozóně: 2,2 procenta,

Meziroční míra inflace v eurozóně v listopadu činila 2,2 procenta, což představuje proti předcházejícímu měsíci pokles o 0,3 procentního bodu. Oznámil to dnes Eurostat, který tak potvrdil svůj nedávný rychlý odhad.

V případě celé Evropské unie statistici v listopadu rovněž zaznamenali propad proti říjnu, a to z 2,6 na 2,4 procenta.

Mezi členskými státy nejnižší meziroční inflaci v listopadu měli v Řecku (0,4 procenta) a ve Švédsku (0,8 procenta), nejvyšší naopak v Maďarsku (5,3 procenta) a v Rumunsku (4,4 procenta). V ČR dosahovalo výše 2,8 procenta.

Nezaměstnanost: Optimistický není výhled ani na celý příští rok