Facebook se dohodl na urovnání žaloby kauzy Cambridge Analytica. Hrozila obří pokuta

Mark Zuckerberg

Mark Zuckerberg Zdroj: Reuters

Americká internetová společnost Meta Platforms uzavřela předběžnou dohodu o urovnání žaloby, která viní její sociální síť Facebook z nezákonného sdílení údajů uživatelů s výzkumnou firmou Cambridge Analytica. Informovaly o tom agentury Bloomberg a Reuters. Podmínky dohody nicméně nebyly zveřejněny.

Žaloba byla podána v roce 2018, kdy se ukázalo, že britská firma Cambridge Analytica získala přístup k údajům až 87 milionů uživatelů sítě Facebook. V případě prohry v tomto sporu by společnost Meta mohla podle agentury Bloomberg přijít o stovky milionů dolarů.

Síť Facebook se hájila tím, že o svém postupu informovala ve smlouvách s uživateli. Argumentovala rovněž tím, že lidé sdílející své informace na sociální síti by neměli spoléhat na to, že si uchovají své soukromí.

Obě strany sporu nyní požádaly soud, aby soudní řízení na 60 dnů pozastavil, a usnadnil tak dokončení písemné podoby dohody o urovnání žaloby.

Společnost Cambridge Analytica v roce 2016 pomáhala při volební kampani bývalému americkému prezidentovi Donaldu Trumpovi. V roce 2018 se firma v důsledku skandálu kolem údajů uživatelů sítě Facebook rozhodla ukončit činnost.

Profil majitele Facebooku Mark Zuckerbergra

Video placeholde
• E15