Agentura S&P zhoršila rating rizikovosti španělských bank

Španělsko

Španělsko

Mezinárodní ratingová agentura Standard & Poor's snížila rating deseti španělských bank, včetně největších ústavů Santander a Banco Bilbao Vizcaya Argentaria (BBVA). Čtyřem bankám snížila výhled ratingu a k tomu zhoršila klíčový ukazatel rizikovosti španělského bankovního sektoru. S&P se domnívá, že současná hospodářská krize bude mít na španělské banky nepříznivý vliv dalších 15 až 18 měsíců.

„Podle našeho názoru se vyhlídky růstu španělské ekonomiky v krátkodobém výhledu zhoršují. Slabší zůstává aktivita na realitním trhu, turbulence na kapitálových trzích se ale zvýšily,“ uvedla agentura.

Všem deseti bankám agentura snížila hlavní rating o jeden stupeň. Santander má nově rating AA minus, stejně jako BBVA. Výhled ratingu obou ústavů je negativní, což znamená, že další snížení nelze vyloučit. Negativní výhled mají i zmíněné čtyři banky, jimž agentura nechala rating beze změn.

S&P předtím uvedla, že snižuje známku pro hodnocení rizika španělského bankovního sektoru (BICRA). Agentura ji snížila na stupeň 4, zatímco dosud ji měla na stupni 3. Nejsilnější je na této škále známka 1, nejslabší pak známka 10. Španělský bankovní sektor je tak nyní podle tohoto ukazatele na stejné úrovni jakou mají Česká republika, Izrael, Jižní Korea, Mexiko a Slovensko.

Rating je klíčovým vodítkem pro investory. Čím je vyšší, tím lépe je dlužník vnímám v očích věřitelů a tím vyšší je pravděpodobnost, že si bude schopen na trhu zajistit levnější půjčky. V případě státních ratingů je to klíčový parametr pro plánování rozpočtu a dluhové služby.

Čtete rádi E15.cz? Dejte nám hlas ve finále ankety českého internetu v kategorii zpravodajství.