Air Bank získala na vkladech za tři týdny miliardu

Air banka

Air banka Zdroj: Anna Vackova, E15

Tuzemská Air Bank, která zahájila ostrý provoz 22. listopadu, eviduje k dnešnímu dni vklady klientů za více než jednu miliardu korun. Počet zákazníků banky patřící do skupiny PPF Petra Kellnera se blíží 5 tisícům, oznámila Air bank. "Dvě třetiny peněz k nám přišlo z pěti velkých bank - České spořitelny, ČSOB, Komerční banky, GE Money Bank, Raiffeisenbank. Mezi jejich klienty také vidíme nejvíc našich budoucích zákazníků," uvedl mluvčí banky Rostislav Kocman.

Air Bank chce během prvního roku získat 70 tisíc klientů. V pátém roce činnosti chce mít čtyř až pětiprocentní podíl na trhu, což je zhruba 250 tisíc aktivních klientů.

Konkurenční Zuno Bank, která patří do bankovní skupiny Raiffeisen Bank International, získala za tři měsíce činnosti 16 tisíc klientů a na vkladech získala zhruba deset miliard korun.

Equa bank, která vznikla po převzetí Banco Popolare ČR, eviduje od zahájení činnosti přes 11 tisíc otevřených účtů. Banka zahájila činnost v červnu letošního roku a v září přestavila inovovanou nabídku služeb a produktů.

Air Bank získala bankovní licenci České národní banky na konci května. PPF Group N.V., do které banka patří, je jednou z největších investičních a finančních skupin ve střední a východní Evropě. Skupina má aktiva přibližně 12 miliard eur (zhruba 300 miliard korun), zahrnují společnosti z bankovnictví, pojišťovnictví, energetiky, těžby drahých kovů, nemovitostí a maloobchodu. Hlavním akcionářem je s 94,25 procenta nejbohatší Čech Petr Kellner.