Airbus si zajistí levné úvěry, koupí malou mnichovskou banku

Airbus A350

Airbus A350 Zdroj: Airbus

Airbus Group si usnadní cestu k bankovním úvěrům. Koncern vytváří vlastní banku, jako základ mu poslouží malý mnichovský ústav, který je dceřinou společností Raiffeisenbank.

Od Raiffeisenverband Salzburg Airbus koupí Salzburg München Bank, instituci s 50 zaměstnanci orientující se především na malé a střední firmy a na soukromé klienty. Transakci, kterou musí schválit německé úřady, chce Airbus dokončit co nejdříve a poté banku přejmenovat na Airbus Group Bank. Finanční podmínky obchodu zůstávají tajemstvím.

Airbus začal o vlastní bance uvažovat uprostřed finanční krize v roce 2012. Banka nebude poskytovat úvěry jen svému vlastníkovi, ale i jeho zákazníkům. Na půjčky by mohli dosáhnout také dodavatelé Airbusu.

Letecký průmysl ročně potřebuje půjčky přes sto milionů dolarů, které umožňují aerolinkám a dalším zákazníkům financovat nákup letadel. Na počátku finanční krize Airbus i jeho rivala Boeing spoléhali na státy podporované exportní úvěry, nová mezinárodní pravidla ale tento způsob financování omezila. Také aerolinky čelí potížím při získávání půjček, banky totiž v posledních letech zpřísnily podmínky pro zisk úvěrů.

Airbus také nedávno narazil na potíže s půjčkou, o které jednal s německou vládou. Firma během své existence získala vládní půjčky ve výši miliard eur na vývoj nových letadel, včetně 500 milionů eur od Německa pře čtyřmi lety. Zisk druhé půjčky 600 milionů eur Berlín doplnil podmínkami, které Airbus nehodlá splnit.

Své vlastní banky, pomáhající zákazníkům s financováním, si zakládá stále více průmyslových podniků. Bankovní divizi mají například výrobce leteckých motorů General Elektric či německé průmyslové koncerny Daimler a Siemens.