Akcie Manchesteru United se budou prodávat na newyorské burze

Stadion Manchester United na Old Trafford.

Stadion Manchester United na Old Trafford.

Ani Londýn, ani Hongkong, nýbrž New York. Slavný britský fotbalový klub Manchester United si pro dlouho očekávaný vstup na burzu vybral Wall Street. Úpis akcií Manchester United bude daleko menší, než se čekalo – klub chystá nabídnout akcie jen za 100 milionů dolarů.

Malá velikost IPO analytiky překvapila. „Čím menší je úpis, tím vyšší může být ocenění. Přesně tohle může být strategií majitelů,“ řekl agentuře Reuters Josef Schuster, zakladatel chicagské konzultantské firmy IPOX Schuster.

Experta na burzovní úpisy Jaye Rittera z Floridské univerzity zase překvapilo, že si Manchester vybral k IPO burzu v USA, kde fotbal není tak oblíbený jako jinde ve světě. Manchester United se opírá o fanouškovskou základnu, která podle průzkumné agentury Kantar čítá 659 milionů lidí. Polovina fanoušků Manchesteru je přitom v Asii. „Jak moc fotbalový klub v Americe vydělá se teprve ukáže, vzhledem k tomu, že tu tento sport není příliš populární. Ideálním místem pro úpis by byl Londýn,“ myslí si Ritter.

„Fandové bez hranic“ utratí v Evropě každou fotbalovou sezónu 35 mld. eur

Akcie v ofsajdu

O vstupu United na burzu se spekuluje už několik měsíců. Klub měl původně v úmyslu upsat své akcie v Hongkongu, později se mluvilo o miliardovém IPO na burze v Singapuru. Američtí majitelé se ale nakonec rozhodli pro Wall Street. Žádost o úpis podali majitelé klubu ke schválení úřadu Securities and Exchange Commission v úterý.

Devatenáctinásobný vítěz Premier League patří rodině Glazerových, kteří vlastní také americký fotbalový klub Tampa Bay Bucaneers. Manchester United měl vloni obrat 520 milionů dolarů. Zároveň ale dluží 664 milionů dolarů, což mu podle některých kritiků brání nakupovat špičkové hráče. Letošní sezona klubu příliš nevyšla. Anglickým šampionem se stal jeho největší rival Manchester City, v Lize mistrů rudí ďáblové nedošli ani do vyřazovacích kol.

Možná také proto United před vstupem na burzu budoucí majitele akcií varoval, že jejich hodnota bude ve velké míře závislá na výsledcích klubu na hřišti. Kdyby se například klub vloni neprobojoval do Ligy mistrů, přišel by tím o celých 40 procent ze svých 115 milionů, které vloni vydělal na vysílání.