Aktivita fondů soukromého kapitálu se loni zvýšila

Ernst & Young

Ernst & Young

Počet nákupů i odprodejů společností private equity fondy (fondy soukromého kapitálu) se v loňském roce celosvětově zvýšil. Vyplývá to z průzkumu poradenské společnosti Ernst & Young.

V Evropě loni došlo k prodeji 57 společností vlastněných private equity fondy, což je téměř dvakrát tolik než v předchozích dvou letech, kdy to bylo 31, respektive 32 společností. Loňský rok byl ještě bohatší na vstupy private equity do podniků.

V Evropě fondy soukromého kapitálu vstoupily do 80 společností. Vinou krize je však pořizovací hodnota nakupovaných společností nižší než těch prodávaných. 57 loni prodaných společností mělo při vstupu investora hodnotu 61 miliard eur, zatímco loni akvizovaných 80 firem mělo celkovou hodnotu „jen“ 44 miliard eur.

Nejatraktivnějšími sektory se v roce 2010 v Evropě stala energetika, telekomunikace, zdravotnictví, průmysl a technologie. „Sektor private equity hlásí oživení, investoři začali prodávat největší průmyslové podniky ze svých portfolií. Svědčí to o tom, že podmínky na trzích, především kapitálových, jsou pro ukončení investic nyní příznivější,“ uvedl partner Ernst & Young pro private equity ve střední a jihovýchodní Evropě Peter Wells. Podle Wellse by si společnosti vlastněné private equity zachovat svůj náskok před firmami kotovanými na burzách a nadále vykazovat lepší výsledky.

V Česku loni došlo k 11 prodejům firem vlastněných private equity, z toho devět bylo prodáno strategickému investorovi, jedna finančnímu investorovi a jedna formou veřejné nabídky akcií. Největší transakcí byl prodej Českých Radiokomunikací fondem MEP za 574 milionů eur. Nejaktivnější fondy, každý po dvou transakcích, byly Penta Investments a Genesis Capital.