Američané možná začnou platit úrok z vkladů, české banky o tom neuvažují

Ilustrační foto

Ilustrační foto Zdroj: Tomas Novak/Euro

Přední americké banky pohrozily, že začnou účtovat poplatky za uložené peníze. To v případě, že Fed bankám sníží úročení aktiv, která u něj mají uložena. Celkem 2,4 bilionu dolarů, které nyní leží u centrální banky, je nyní úročeno 0,25 procenta a Fed o snížení této sazby vážně uvažuje.

„Další snížení úroků ze strany Fedu nás stáhne do červených čísel, banky by s nechutí musely sáhnout k účtování za správu vkladů,“ řekl Bloombergu nejmenovaný bankéř. Další varují, že tento krok by nejen umazal marže, ale ohrozil celý bankovní systém, protože by banky nutil hledat rizikovější aktiva.

Vkladatelé se již delší dobu potýkají s úrokovými sazbami blízko nule, ale nutnost platit za pouhé uložení peněz v bance by byla bezprecedentní.

Češi o zpoplatnění neuvažují

Tuzemské banky o zpoplatnění vkladů českých klientů neuvažují přesto, že ČNB u ní uložené vklady komerčních bank úročí sazbou 0,05 procenta, o 20 bazických bodů pod úrokem Fedu. „V současné době zpoplatnění nezvažujeme,“ říká mluvčí UniCreditu Petr Plocek. Banky v Česku totiž nemají s vklady tak vysoké náklady.

Varování managementu amerických bank poukazuje na úskalí jedné z možných strategií, které by Fed mohl použít ve snaze vyvážit negativa plánovaného útlumu programu odkupu aktiv, v jehož rámci zatím Fed každý měsíc pumpuje do ekonomiky 85 miliard dolarů a který během posledních dvanácti měsíců pomohl k růstu vyspělým akciovým trhům.

Zveřejnění záznamu z posledního jednání Fedu ukázalo, že centrální banka největší ekonomiky světa by ráda začala omezovat pětaosmdesátimiliardový program odkupu dluhopisů, ale chtěla by ho nahradit jinými stimuly.

Možnost ke zvážení

Většina představitelů Fedu si myslí, že snížení úroku, který centrální banka platí komerčním bankám, je možnost vhodná ke zvážení. Signály zatím naznačují, že se banky snaží výhrůžkami dosáhnout zachování alespoň úroku 0,25 procenta. Představitelé dvou z pěti největších amerických bank uvedli, že snížení úroku by vedlo k převedení těchto nákladů na klienty.

Americké banky uvádějí, že by musely klientům účtovat za uložení prostředků, protože přijímání vkladů není zadarmo, musejí za ně například platit do federálního programu pojištění vkladů.