Americké úřady vyšetřují banku JP Morgan, najala syna čínského ministra

Banka JPMorgan

Banka JPMorgan Zdroj: ctk

Úřady ve Spojených státech vyšetřují americkou banku JPMorgan Chase kvůli tomu, že zaměstnala syna současného čínského ministra obchodu. Investiční banka jej údajně najala, přestože si během pracovních pohovorů nevedl dobře.

Kao Ťüe, jehož otcem je současný čínský ministr obchodu Kao Chu-čcheng, si prý nezvládl bez problémů vyřídit pracovní vízum a pracovnici v oddělení lidských zdrojů poslal omylem e-mail se sexuálně explicitním obsahem. Jeden z vysoce postavených bankéřů jej údajně popsal jako „nezralého, nezodpovědného a nespolehlivého“.

Banka Číňana přesto najala. Pracovat u ní začal v létě 2007, nyní je zaměstnancem banky Goldman Sachs, uvádí se také v článku. Jeho otec, který se stal ministrem v březnu 2013, během rozsáhlého propouštění v JPMorgan údajně navrhl, že pro banku „udělá něco víc“, pokud jeho syna vynechá, píše The Wall Street Journal.

V bance se prý navíc mělo obecně za to, že přijetí Kaa podporoval jeden z tehdejších řídících pracovníků banky William Daley, který v minulosti působil jako americký ministr obchodu a jako šéf kanceláře nynějšího prezidenta USA Baracka Obamy. Daley v JPMorgan pracoval v letech 2004 až 2010.

Případem se podle zdrojů WSJ zabývají americké úřady v rámci širšího vyšetřování přijímání nových pracovníků touto a několika dalšími bankami. Federální vyšetřovatelé prý mají podezření, že přijetí Kaa mohlo představovat porušení zákona o transparentnosti a uplácení zahraničních činitelů. Žádná obvinění ale prý zatím nepadla. Mluvčí JPMorgan se ke zprávě odmítl vyjádřit, napsala agentura Reuters.