Analytici: GE Money Bank vyjde kupujícího na 25 až 90 miliard korun

GE Money Bank

GE Money Bank Zdroj: Jan Hrouda, Euro

Cena tuzemské GE Money Bank, kterou chce do dvou let prodat americký konglomerát General Electric, by se mohla pohybovat v širokém rozpětí od 25 do 90 miliard korun, uvedli oslovení analytici. Koupě této v Česku šesté největší banky, která má milion klientů, by podle nich mohla být příležitostí pro některou ze světových velkých bank dostat se na český trh. Spuštění vlny prodejů českých bank nečekají.

„Pokud aplikujeme poměrové ukazatele, za které se na burze obchoduje Komerční banka, tak by cena byla přibližně 70 miliard korun. To je však jen velmi hrubý odhad a skutečná částka se může výrazně lišit podle toho, co všechno bude součástí prodeje, jak se vyvíjí hospodaření nyní a jaké jsou odhady hospodaření do budoucna,“ řekl analytik J&T Banky Milan Lávička.

Hlavní ekonom společnosti Deloitte David Marek uvedl, že vzhledem ke stabilnímu zisku banky a vysokému objemu nerozdělených zisků z minulých let (29 miliard korun na konci roku 2013) by cena mohla překročit hranici 50 miliard korun. Podle tržního ocenění bank v regionu by se mohla prodejní cena pohybovat někde na úrovních 35 až 45 miliard korun, ale záleží na mnoha faktorech, míní analytik společnosti Cyrrus Marek Hatlapatka.

skutečná částka se může výrazně lišit podle toho, co všechno bude součástí prodeje, jak se vyvíjí hospodaření nyní a jaké jsou odhady hospodaření do budoucna


Jonáš Mlýnek ze společnosti Lynx.cz cenu odhadl na 25 až 30 miliard korun. Banka podle něj dokázala vygenerovat ve třech kvartálech roku 2014 zisk až 3,4 miliardy, avšak počet klientů klesal meziročně o čtyři procenta.

Zájemci mohou být z řad globálních investičních fondů, pro které jsou české banky zajímavé kvůli nízkému zadlužení a ziskovosti, upozornil Mlýnek. Cenu mohou výše dostat zájemci z Číny, kteří okolo českých bank krouží a jsou ochotni zaplatit vyšší prémii. Naopak podrážet cenu bude časový tlak na prodej, který byl vyjádřen ve strategických změnách mateřského koncernu General Electric, podotkl.

Vstoupí na český trh nová banka?

Podle analytika BH Securities Petra Hlinomaze záleží na tom, zda půjde jen o lokální prodej v ČR, nebo v kontextu celkového záměru GE prodeje finančních aktivit v celém regionu střední Evropy. V prvém případě by šlo spíše o lokální zájemce s pozorností upřenou hlavně na český bankovní trh. V úvahu by mohli přicházet konkurenti podobné velikosti či nějaký subjekt ze zahraničí, který by se touto cestou chtěl etablovat v EU. Ve druhém případě jde o strategičtější rozhodnutí pro investora, který by stál o to vstoupit do regionu najednou. To by bylo asi zajímavější pro velkou nadnárodní bankovní skupinu, dodal.

Český bankovní trh je natolik atraktivní, že zájem bude zřejmě poměrně veliký, doplnil Lávička. Osobně příliš neočekává, že by se do podobné transakce pouštěla některá banka z velké trojky (Komerční banka, Česká spořitelna, ČSOB) vzhledem k jejich výraznému podílu na trhu. „Spíše bych očekával, že největší zájem mohou mít subjekty, které v ČR doposud nemají výrazné zastoupení,“ poznamenal.

Lavinu prodejů to nespustí

Lávička prodej významné české banky v nejbližší době neočekává, podle něho může maximálně dojít k prodeji vybraných aktiv, jako jsou nyní retailové aktivity Citigroup či internetová banka Zuno. Prodej GE by měl být největším pohybem na bankovním trhu v letošním roce, dodal Hatlapatka.

GE Money Bank patří v Česku ke středně velkým bankám. Celkový počet klientů za tři čtvrtletí loňského roku bance meziročně klesl o téměř čtyři procenta na 1,014 milionu. Banka měla ke konci září 252 poboček a 686 bankomatů. Podle dnešních Hospodářských novin může lákat investory tím, komu půjčovala. Významnými klienty banky jsou zemědělci, kterým byla poskytnuta až třetina všech úvěrů. Celková aktiva skupiny GE Money činí 136,5 miliardy korun.