Babiše kritizuje kontrolorka peněz z EU. A Česku hrozí placení kvůli migrantům

Video placeholde

Zatímco ministerstvo financí oslavuje zdařilé vyčerpání dotací za období 2007 až 2013, kde Česko nedočerpalo necelou jednu miliardu eur, v Evropském parlamentu panuje kolem peněz proudících do srdce Evropy skepse. 

Střet zájmů ministra financí Andreje Babiše (ANO) totiž prý vychází Česko draho a je možné, že se dotace v budoucnu úplně zastaví. V rozhovoru během kongresu Evropské lidové strany na Maltě to řekla předsedkyně Výboru rozpočtové kontroly Evropského parlamentu Ingeborg Grässle (CDU).

Češi na vládním angažmá Andreje Babiše tratí, a dokud se skutečně nevzdá svého podnikání, budou tratit i nadále. To prohlásila německá europoslankyně ve službách strany Angely Merkelové směrem ke střetu zájmů, který zatím šéf hnutí ANO vyřešil převodem majetku do svěřenského fondu. Ten spravuje jeho partnerka, brzy manželka Monika.

Ingeborg Grässle v rozhovoru ale nemluvila jen o Babišovi. Vysvětlila také, proč by Česko mělo platit, pokud nepřijme migranty v rámci unijních kvót, nebo jak vidí jako kontrolorka rozpočtu odchod Británie z EU.

 Rozhovor s Ingeborg Grässle čtěte zde