Banka Dexia se porcuje, jedná se o prodeji lucemburské divize

Vedení francouzsko-belgické bankovní společnosti Dexia slíbilo dnes v noci vyčistit výrazně zhoršenou bilanci banky a vlády Francie a Belgie vyjádřily připravenost zasáhnout na její podporu. Dexia je v Evropě zřejmě nejvíce ohrožena řeckou dluhovou krizí a podle agentury AFP se může stát její první obětí.

Vedení francouzsko-belgické bankovní společnosti Dexia slíbilo dnes v noci vyčistit výrazně zhoršenou bilanci banky a vlády Francie a Belgie vyjádřily připravenost zasáhnout na její podporu. Dexia je v Evropě zřejmě nejvíce ohrožena řeckou dluhovou krizí a podle agentury AFP se může stát její první obětí. Zdroj: dexia

Vlády Belgie a Francie dokončují plán rozdělení a rozprodeje problémové francouzsko-belgické banky Dexia a společnost dnes začala jednat o prodeji své lucemburské divize. Lucemburský ministr financí Luc Frieden uvedl, že většinový podíl v divizi je připraven koupit silný mezinárodní investor. Podle zpráv v médiích jím je Katar, který za divizi nabízí 900 milionů eur (22,3 miliardy Kč).

Očekává se, že Francie a Belgie dokončí plán řešení Dexie do pátku. Banka oznámila, že v sobotu se sejde její správní rada, aby o plánu hlasovala.

Dexia se tento týden stala první bankou v Evropě, která se kvůli řecké dluhové krizi dostala do těžkých potíží. Akcie banky se dnes propadly o 17 procent a odpoledne s nimi bylo obchodování pozastaveno do doby, než budou zveřejněny zprávy o plánu řešení její situace.

Belgie dnes varovala Francii, že nehodlá platit veškeré náklady na záchranu banky. Úřadující belgický premiér Yves Leterme v rozhovoru pro rozhlasovou stanici RTL uvedl, že Belgie usiluje o poctivé rozdělení nákladů. „Nechceme skončit jako majitelé celé Dexia Group,“ podpořil jej belgický ministr financí Didier Reynders. Francouzské ministerstvo financí na žádost agentury Reuters o reakci neodpovědělo.