Banka ERB skončila v insolvenci. Garančnímu fondu dluží přes tři miliardy

Sídlo ERB Bank v Praze na Smíchově. Jen chvíli po odebrání licence ale banka přesunula sídlo do Brna.

Sídlo ERB Bank v Praze na Smíchově. Jen chvíli po odebrání licence ale banka přesunula sídlo do Brna. Zdroj: čtk

Banka přišla o licenci ČNB zejména kvůli nefunkčnímu řídícímu a kontrolnímu systému a nákupům dluhopisů v rozporu se zákonem.
2
Fotogalerie

Klienti ERB bank si nechali z Garančního systému finančního trhu vyplatit 3,5 miliardy korun. Banka ale tolik majetku na uhrazení dluhu zdaleka nemá.

Po loňském odebrání licence peněžnímu ústavu ERB bank se banka ruského podnikatele Romana Popova dostala do insolvence. Insolvenční návrh podala likvidátorka banky Jiřina Lužová. Závazky banky převyšují hodnotu jejího majetku o 1,5 miliardy korun. Přestože již banka nemá licenci České národní banky, považuje se až do doby vypořádání pohledávek a závazků stále za banku.

Většinu ze závazků banky tvoří dluh vůči státnímu Garančnímu systému finančního trhu. Z něho se vyplácí peníze klientům v případě krachu bank, a to až do sto tisíc eur na jednoho klienta. V případě ERB bank si klienti přišli pro 3,5 miliardy korun.   

„Závazek dlužníka vůči Garančnímu systému finančního trhu z takto vyplacených náhrad vkladů jeho klientů tvoří zhruba 98,49 procenta z celkové výše závazků dlužníka zjištěné ke dni 30. září 2017,“ uvedla likvidátorka v insolvenčním návrhu.  

Banka přišla o licenci ČNB zejména kvůli nefunkčnímu řídícímu a kontrolnímu systému a nákupům dluhopisů v rozporu se zákonem.  

Zajímavostí je, že ERB po odejmutí licence přesunula sídlo z Prahy do Brna. Insolvenci díky tomu bude řešit brněnský krajský soud. Někteří jeho soudci se dostávali v minulých letech do médií kvůli kontroverznímu působení v insolvenčních kauzách.

ERB získala ještě jako Evropsko-ruská banka českou bankovní licenci v roce 2008. Byl to první ruský finanční ústav, který od rozpadu Sovětského svazu získal novou licenci v zemi Evropské unie. Podle Garančního systému finančního trhu měla banka šest tisíc klientů s vklady přes pět miliard korun.

O licenci přišla v Rusku také První-česko ruská banka, přes kterou Popov ERB ovládal. Ruská matka v Česku registrovaného ústavu se dostala do médií kvůli úvěru za téměř čtvrt miliardy korun, který poskytla šéfce francouzské Národní fronty Marine Le Penové.