Banka Goldman Sachs propustí přes tři tisíce lidí. Zbylým výrazně zkrouhne bonusy

Sídlo banky Goldman Sachs v New Yorku

Sídlo banky Goldman Sachs v New Yorku Zdroj: profimedia.cz

Investiční banka Goldman Sachs spouští jedno z nejrozsáhlejších propouštění ve své historii. Banka ještě tento týden zruší zhruba 3200 pracovních pozic, píší americká média. Škrty tak budou rozsáhlejší než u konkurence.

Proces propouštění má začít v polovině tohoto týdne, více než třetina z odcházejících zaměstnanců má opustit klíčové divize burzovního obchodování a bankovnictví, píše agentura Blomberg s odvoláními na své zdroje.

Banka má také odhalit výsledky své nové divize zaměřující se na kreditní karty a půjčky, která má podle informací Bloombergu vykázat ztrátu před zdaněním ve výši přes dvě miliardy dolarů.

Goldman Sachs v posledních letech výrazně personálně narostla. Od konce roku 2018 se počet zaměstnanců zvýšil o 34 procent až na 49 100 na konci třetího čtvrtletí minulého roku. Banka navzdory propouštění plánuje dál najímat pracovníky pro vybraná oddělení, například analytiky.

Spolu s dalšími bankami doplácí Goldman Sachs na nejistý výhled ekonomiky, což nutí řadu firem přehodnocovat své plány včetně chystaných vstupů na burzy, při nichž banka firmám radí. Propad hodnoty akcií a dalších aktiv pak vymazal další potenciální zdroj příjmů banky. Nečekaně vysoké ztráty vygenerovala také retailová divize pod značkou Marcus.

V loňském třetím čtvrtletí se příjmy Goldman Sachs propadly meziročně o 12 procent, v oddělení investičního bankovnictví dokonce o 57 procent. Analytici odhadují, že loňský zisk banky spadl o 46 procent.

Goldman Sachs propouštění oznámí ještě před vyhlášením výsledků hospodaření za loňský rok, které je naplánované na 17. ledna. A také před termínem, kdy se tradičně vyjednává o vyplácení bonusů za loňský rok. Očekává se přitom, že bonusy u zůstávajících zaměstnanců výrazně poklesnou. Odměny za rok 2021 přitom byly mimořádně štědré.