Banka majitele ostravské huti Liberty čelí hrozbě likvidace, potápějí ji toxické úvěry

Miliardář Sanjeev Gupta, majitel Liberty Steel

Miliardář Sanjeev Gupta, majitel Liberty Steel Zdroj: Reuters

Britská společnost Wyelands Bank, která je součástí skupiny GFG Alliance britského podnikatele Sanjeeva Gupty, se potácí pod zátěží nesplácených úvěrů. Gupta totiž rozhodl, že bance neposkytne žádné další finanční prostředky a té tak hrozí zánik Součástí GFG je rovněž výrobce oceli Liberty Steel, který v Česku vlastní huť Liberty Ostrava.

Wyelands Bank uvedla, že nyní hledá nové investory. Účetní knihy ale zároveň ukazují, že po splatnosti je 80 procent všech aktivních úvěrů, které banka svým klientům poskytla. Banka také oznámila, že ve finančním roce končícím dubnem 2020 se propadla do ztráty 69,5 milionu liber (dvě miliardy korun).

Gupta tuto banku, která v minulosti působila pod názvem Tungsten Bank, koupil v roce 2016 za 30 milionů liber (765 milionů korun). Kvůli její špatné finanční kondicí jí britská centrální banka v březnu nařídila, aby všem svým klientům vyplatila jejich vklady. Wyelands Bank nyní uvedla, že tento proces téměř dokončila a klientům dosud vrátila 194 milionů liber. 

Banka také svým dlužníkům oznámila, že si mají v nejbližších měsících najít nové věřitele a své úvěry refinancovat.

Wyelands Bank nyní rovněž přiznává, že někteří zákazníci, kteří jí byli doporučeni členy vedení GFG, nesplácejí své závazky tak, jak by měli. Podle auditorů ze společnosti Mazars, kteří jsou podepsaní pod nejnovější účetní uzávěrkou banky, procházely transakce Wyelands se spřízněnými entitami nedostatečnou kontrolou, píše list FinancialTimes.

Liberty Steel je třetím největším výrobcem oceli v Británii. Britská vláda v března odmítla žádost o finanční podporu pro britské aktivity společnosti Liberty Steel v objemu 170 milionů liber. Slíbila nicméně, že v případě potřeby podnikne kroky, aby tyto aktivity v nějaké podobě udržela v chodu.

Liberty Ostrava je součástí Liberty Steel od roku 2019, skupina ostravskou firmu koupila od konkurenčního výrobce oceli ArcelorMittal. Liberty Ostrava má společně s dceřinými společnostmi 6000 zaměstnanců.