Liberty Steel hasí finanční průšvihy. Je připravena se zbavovat nevýkonných byznysů

Hrozby v podobě krachů firem jako Liberty Steel budou přibývat

Hrozby v podobě krachů firem jako Liberty Steel budou přibývat Zdroj: Reuters

Liberty Steel
Ocelárna Liberty Ostrava
Ocelárna Liberty Ostrava
Ocelárna Liberty Ostrava
5
Fotogalerie

Britská ocelárna Liberty Steel Group jmenovala výbor, který bude mít na starosti její restrukturalizaci a refinancování poté, co se její největší věřitel Greensill Capital v březnu dostal do platební neschopnosti. Liberty Steel je součástí globálního koncernu GFG Alliance britského podnikatele indického původu Sanjeeva Gupty.

Podle prohlášení Liberty Steel čtyři noví členové správní rady vytvoří výbor pro restrukturalizaci a transformaci (RTC), který se zaměří na reorganizaci nebo prodej částí s nízkým výkonem. RTC získá plnou autonomii v restrukturalizaci operací Liberty, která by se nově měla soustředit jen na důležité ziskové části, napsala agentura Reuters.

Liberty Steel je třetím největším producentem oceli v Británii. Firma působí rovněž v České republice, kde vlastní hutní podnik Liberty Ostrava.

Britská vláda koncem března odmítla žádost o nouzový úvěr 170 milionů liber (5,1 miliard korun) pro GFG, protože operace firmy jsou příliš globální a struktura neprůhledná. Připustila však možnou pomoc přímo pro Liberty Steel, která má v Británii kolem 3000 zaměstnanců.

GFG dnes mimo jiné oznámila, že její divize v Austrálii se dohodla na podmínkách refinancování svého dluhu u Greensill Capital.

Tento týden Francie schválila přímou půjčku deset milionů eur (258 milionů korun) společnosti Alvance, která je součástí globálního koncernu GFG Alliance. Peníze budou směřovat do tří dceřiných společností, sléváren, jež dodávají automobilovému průmyslu a kterým hrozila soudní likvidace.

Liberty Ostrava (LO) je součástí Liberty od roku 2019, skupina ho koupila od konkurenčního výrobce oceli ArcelorMittal. Vyrábí ocel hlavně pro stavebnictví, strojírenství a petrochemický průmysl. Její roční kapacita výroby je 3,6 milionu tun. I s dceřinými společnostmi má LO 6000 zaměstnanců. V polovině dubna odborové organizace v huti vyhlásily stávkovou pohotovost kvůli hospodářské situaci firmy.