Bankám loni zase rostly zisky

Česká národní banka

Česká národní banka Zdroj: Pinkas Martin/Euro

Banky mohou loňský rok hodnotit jako povedený. Podle statistik regulátora totiž vydělaly o půldruhé miliardy korun více než předloni, a jejich byznys jim tak vynesl druhé nejlepší zisky v české finanční historii. O růstovém roku přitom rozhodl až jeho samotný závěr. V prosinci totiž bankovní účtaři zapsali do knih nejlepší čísla od roku 2009. Solidní zisky bank byly výsledkem lepší kondice dlužníků i vyššího zájmu o půjčky.

Podle dat České národní banky vydělaly banky v loňském roce 62,8 miliardy korun, tedy bezmála o 2,5 procenta více než v roce 2013. „Za loňský rok odhadujeme nárůst čistého zisku, jedním z klíčových faktorů bude nižší potřeba tvorby opravných položek v důsledku stabilního chování úvěrového portfolia,“ uvádí Milada Franek z GE Money Bank, která stejně jako ostatní banky zveřejní své loňské výsledky v nadcházejících týdnech. V závěru loňského roku bylo v Česku špatně spláceno nejméně firemních půjček od podzimu 2009, domácnosti pak platily lépe naposledy v červnu roku 2010.

Koncem roku se probral i hlavní byznys bank, úvěrové obchody. V prosinci si firmy nabraly nové půjčky za 85 miliard korun, což je nový český rekord. Za celý rok se firemní poptávka po úvěrovém financování zvýšila takřka o desetinu.

Vývoj zisků českých bankVývoj zisků českých bank | E15

Letošek může výsledovky bank ještě vylepšit. „Nejvyšší důvěra domácností od roku 2007, stejně jako nejsilnější fiskální expanze za posledních pět let přinese růst spotřebitelských i hypotečních úvěrů,“ soudí Martin Lobotka z Consequ. Nejvíce vydělaly české banky v roce 2012, a to 64 miliard.

Domácnosti si opět půjčují

Bankám se loni podařilo zlomit úvěrovou klatbu, když firmy po vlně absolutního nezájmu o půjčky začaly zejména v závěru roku opět myslet na expanzi. Domácí peněžní ústavy tak podnikům podle informací ČNB loni otevřely nové půjčky za bezmála 540 miliard korun, což je takřka o deset procent více než v roce 2013.

„Zájem o půjčky se zvýšil jednak v případě malých a středních podniků, ale i u velkých hráčů, kteří pro své investiční záměry postupně stále více využívají úvěry,“ uvádí Eva Zamrazilová z České bankovní asociace. „Firmy, které mají otevřené úvěrové linky, navyšují spolu s růstem tržeb své úvěrové limity,“ potvrzuje sílící zájem Karel Havlíček z Asociace malých a středních podniků.

Banky se předhánějí ve výhodách

Růstu firemních úvěrů napomáhá konkurence mezi bankami, které nadbíhají klientům nižšími sazbami i dalšími bonusy. Vypovídá o tom lednový průzkum ČNB mezi bankami ohledně vývoje úvěrových podmínek bank. „Výsledky ukazují, že banky ve čtvrtém čtvrtletí loňského roku úvěrové standardy dále snižovaly,“ říká hlavní ekonom ING Jakub Seidler. Získat úvěr má jít propříště ještě snadněji. „Banky letos očekávají rostoucí poptávku u úvěrů malých a středních podniků a v případě spotřebitelů,“ dodává Seidler.

I přes obrat na trhu je zájem firem o půjčky ve srovnání s dřívějškem stále relativně nízký. Například v předkrizovém roce 2007 si podniky nabraly úvěry za 644 miliard. Absolutním vrcholem zájmu o půjčky se ale stal rok 2012, kdy banky otevřely korporátním klientům úvěry v objemu 694 miliard.