Bankéř, který nemluví polsky? Nepřichází v úvahu

Commerzbank

Commerzbank Zdroj: Julia Schwager, Commerzbank AG

Polský finanční dohled Komisja Nadzoru Finansowego (KNF) blokuje personální rozhodnutí Commerzbank o její polské dceři BRE Bank, v níž drží německý ústav sedmdesátiprocentní podíl. Jak uvedl s odvoláním na vlastní zdroje deník Rzeczpospolita, proti jmenování Saschi Klause z Commerzbank členem představenstva BRE Bank se vyslovil Wojciech Kwaśniak, vicešéf polského finančního dohledu, odpovědný právě za banky. Rozhodnutí odůvodnil kandidátovou neznalostí polštiny.

Klaus měl v představenstvu nahradit Wiesława Thora, člena dosud odpovědného za řízení rizika, který přechází do dozorčí rady podniku. Ani Commerzbank, ani KNF nechtěly tyto informace komentovat. Polský finanční dohled začal od změny ve vedení na podzim minulého roku o poznání tvrději vystupovat proti zahraničním investorům. Jak připomíná Rzeczpospolita, nový šéf KNF Andrzej Jakubiak napsal na začátku funkčního období „umravňující“ dopis strategickým akcionářům polských bank, aby nezapomínali na své povinnosti a závazky.

V dalším textu zase doporučoval ponechat zisky v polských peněžních ústavech a posilovat jejich kapitál. Chtějí-li si finanční instituce nechat vyplácet dividendy, musejí splňovat přísná kritéria. Nakonec se Jakubiak vyjádřil, že by španělská banka Santander měla být upsána na polské burze, jako se stalo v případě UniCredit – italské matky polské banky Pekao. Jak bylo uvedeno, Španělé převzali Kredyt Bank a mají v úmyslu spojit ji s dříve získaným peněžním domem Bank Zachodni WBK.

Polský finanční dohled KNF

Komisja Nadzoru Finansowego je ústřední orgán státní správy, který dohlíží na finanční trh. Je k tomu povolán zákonem z 21. července 2006 o dohledu nad finančním trhem. Jeho činnost kontroluje předseda rady ministrů. Komisi tvoří předseda, od 12. října 2011 Andrzej Jakubiak, dva jeho zástupci a čtyři řadoví členové zastupující ministra financí, ministra práce a sociální politiky, Polskou národní banku a prezidenta republiky.