Bankou roku je Česká spořitelna. Na stupně vítězů se poprvé dostala „nízkonákladovka“

Česká spořitelna

Česká spořitelna Zdroj: Jan Rasch, Euro E15

Bankou roku 2015 se stala Česká spořitelna. Pojišťovnou roku 2015 je Allianz, která dominovala jako vůbec první pojišťovna také všem ostatním pojišťovacím kategoriím.

Spořitelna předstihla v žebříčku druhou UniCredit Bank a třetí Air Bank. V případě Air Bank je to vůbec poprvé, kdy se takzvaná nízkonákladová banka dostala do první trojice nejlepších bank na českém trhu. Air Bank se také stala historicky prvním vítězem kategorie Online banka roku.

Vedle absolutního vítězství zvítězila spořitelna také v kategorii Nejdůvěryhodnější banka roku, jejíž pořadí určují spotřebitelé v rámci hodnocení pro agenturu STEM/MARK. Loňský absolutní vítěz Československá obchodní banka letos získala vítězství v kategorii Banka bez bariér, jejíž pořadí určují v rámci tzv. mystery shoppingu handicapovaní klienti pod dohledem Konta Bariéry, a v kategorii Privátní banka roku, kterou hodnotí miliardáři v rámci partnerství se serverem Motejlek.com.

Banka roku
1. Česká spořitelna
2. UniCredit Bank
3. Air Bank

„Vítězství České spořitelny je do jisté míry podobné jejímu vítězství v roce 2002, kdy její tehdejší šéf Jack Stack začal realizovat zásadní změny. Ostatní velké banky následovaly, lze to tedy interpretovat i jako očekávání systémové změny mezi největšími hráči na trhu. Ostatně to jsme částečně mohli vidět i v roce minulém u ČSOB, která však o svém tahu na branku odbornou porotu letos nepřesvědčila,“ komentoval výsledky předseda organizačního výboru ocenění Petr Stuchlík.

Nejlepší účet má Fio

Odborná porota vybírala vítěze i v produktových kategoriích. Účtem roku 2015 zvolili porotci Fio osobní účet od Fio banky, Hypotékou roku 2015 se stala Australská hypotéka od Hypoteční banky. V kategorii Stavební spořitelna roku 2015 zvolili porotci jako vítěze Wüstenrot stavební spořitelnu. Penzijní společností roku 2015 se stala Česká spořitelna penzijní společnost.

Bankéřem roku 2015 zvolili samotní generální ředitelé hodnotících bank ze svého středu dlouholetého generálního ředitele UniCredit Bank Czech Republic and Slovakia Jiřího Kunerta.

Mezi pojišťovnami vládne Allianz

Velké překvapení přinesly pojišťovací kategorie letošního ročníku. Allianz pojišťovna se totiž stala nejen absolutním vítězem a nositelem titulu Pojišťovna roku 2015, ale také v kategoriích Autopojištění roku 2015 a Životní pojištění roku 2015 (s produktem Rytmus Risk).

Pojišťovna roku
1. Allianz pojišťovna
2. Uniqa pojišťovna
3. ČSOB pojišťovna

Pojišťovákem roku 2015, tedy osobností v oblasti tuzemského pojištění, kterou vybírají ze svého středu generální ředitelé všech hodnocených pojišťoven, se stal generální ředitel Uniqa pojišťovny Martin Žáček.

Do poroty bylo nominováno tradičně 70 porotců, odborníků z finanční oblasti, sféry bankovnictví, státní správy, akademické a politické sféry a také zástupci předních korporací v Česku.